Ingezonden persbericht

Persbericht

Opmerkelijk boek: Honger naar Geweld

"Verband tussen voeding en agressie aangetoond"

GENDRINGEN, 17 december 2002 - Verbetering van voedingsgewoonten kan leiden tot een dramatische afname van allerlei vormen van agressief gedrag. Dit concludeert apotheker drs. Gert Schuitemaker in het vandaag verschenen boek Honger naar Geweld. Volgens Schuitemaker moet de normen-en-waarden-discussie óók gaan over normen ten aanzien van gezonde voeding.

Harder straffen. Meer blauw op straat. En niet te vergeten: een herijking van normen en waarden. Zie hier het actuele antwoord op agressie, vandalisme, criminaliteit en zinloos geweld. Niemand denkt aan voeding. Terwijl opvoeden letterlijk alles te maken heeft met eten en de keuzes die je hierbij maakt.
Dat voedingstekorten een belangrijke rol spelen bij agressie en geweld, werd in 2002 onder meer aangetoond in een Brits gevangenisonderzoek. Aan het gedegen onderzoek namen ruim tweehonderd jonge gedetineerden deel. Het grootste deel slikte dagelijks een multivitamine met mineralen en vier capsules met vetzuren. De overige gevangenen kregen een placebo. In de eerste groep nam het gewelddadig gedrag sterk af. Vooral het aantal ernstige overtredingen daalde spectaculair, inclusief de geweldsdelicten. Deze afname bedroeg bijna 40 procent.
De uitkomsten van het Britse gevangenisonderzoek lijken nieuw, maar zijn het niet. De Amerikaanse criminoloog prof. Stephen Schoenthaler wist het al in de jaren tachtig: een betere voedingstoestand leidt tot beter gedrag. In 1988 presenteerde hij zijn inzichten tijdens een persconferentie op Schiphol, maar de boodschap kwam niet aan.
Deze persconferentie, die werd georganiseerd door Schuitemaker, vormt het vertrekpunt van dit boek. De auteur besteedt onder meer aandacht aan het voorwerk van de Canadese psychiater Abram Hoffer, die al in de jaren vijftig een verband aantoonde tussen voeding en schizofrenie. Schuitemaker gaat verder in op de diverse onderzoeken van Schoenthaler. En hij maakt, aan de hand van wetenschappelijk studies, duidelijk dat volwaardige voeding niet alleen tot gedragsverbetering leidt, maar ook tot betere schoolprestaties. Ook Nederlands onderzoek ondersteunt deze andere kijk op geweld, met name naar ADHD.
Het roer moet om, vindt Gert Schuitemaker. In Engeland zijn nu nieuwe gevangenisonder-zoeken gestart. Het Amerikaans Congres subsidieert een project waarin de vooruitgang in schoolprestaties en gedrag wordt gemeten na suppletie met vitaminen en mineralen. In ons land zet kortetermijnbeleid de toon. De roep om meer politie en zwaardere straffen klinkt dagelijks. Stille tochten zijn onderdeel geworden van het straatbeeld. Op politiek niveau wordt gegrossierd in algemene verontwaardiging en nota's. Allemaal belangrijk voor het rouw- en verwerkingsproces, maar een problematiek die in de loop van jaren is opgebouwd, vergt iets anders dan symptoombestrijding. Een langetermijnstrategie is een must, en voedingsaspecten horen daarin een plaats te hebben.

Honger naar geweld. Voeding, de vergeten factor.
Gert Schuitemaker, Ortho Communications & Science, Gendringen, prijs ¤ 11,50 ISBN 90-76161-03-8 (woensdag 18 december in de boekwinkel)

Ingezonden persbericht