Provincie Zuid-Holland

Persbericht

16-12-2002
Zuid-Holland presenteert nieuwe visie op verkeer en vervoer

Niet de infrastructuur centraal maar de reiziger en de goederen. Perspresentatie 17 december 2002, 15.30 uur

In het Provinciale Verkeers- en Vervoersplan PVVP (deel A) presenteert de provincie Zuid-Holland een vernieuwende aanpak van de verkeers- en vervoersproblematiek. Beheerst groeien is in het nieuwe PVVP het sleutelwoord. Het PVVP dat het verkeers- en vervoersbeleid schetst voor de komende twintig jaar, stelt de reiziger en de goederen centraal en ziet infrastructuur alleen nog als middel om mensen en goederen van A naar B te brengen in combinatie met tal van andere mogelijkheden.
Volgens het provinciebestuur van Zuid-Holland is het nu zaak om in de komende jaren het regionale wegen- en railnetwerk beter te benutten. Op de langere termijn is het onontkoombaar om het regionale wegennet af te bouwen.

Daarbij moet goed worden gekeken naar welke netten een nationale en welke een regionale functie hebben. Een aantal wegen, zoals de A44 en de A13 zou een andere functie moeten krijgen: van nationale weg naar ondersteunende weg

Ook de mogelijkheden van lightrail moeten veel beter worden ingezet om het openbaar vervoer te verbeteren, aangevuld met interliners en snelbussen.

Dynamisch verkeersmanagement en mobiliteitsmanagement bieden nog veel onbenutte mogelijkheden evenals de invoering van kilometerheffing, gedifferentieerd naar tijd en plaats om de druk op het wegennet te beïnvloeden door het in rekening brengen van de kosten.

Daarnaast moet de samenhang tussen de bestuursorganen worden versterkt en moet Zuid-Holland op termijn één vervoersautoriteit worden.

In het PVVP staan de wensen van de individuele reiziger en van het bedrijfsleven voorop. Zuid-Holland is de aanjager van de Nederlandse economie en moet daarom optimaal bereikbaar zijn. Maar ook duurzaam en veilig. Een ongeremde groei van de mobiliteit past daar niet bij. Beheerst groeien is daarom het motto van het PVVP.

Volgens gedeputeerde Marnix Norder (PvdA) is het PVVP op een aantal onderdelen behoorlijk vernieuwend en toonaangevend voor de eerstkomende 20 jaar.

Uitnodiging

Gedeputeerde Marnix Norder zal op een persbijeenkomst op dinsdag 17 december het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan nader toelichten.

Deze vindt plaats in de Polderzaal van het Provinciehuis en begint om 15.30 uur.

U bent van harte welkom.