Ministerie van Buitenlandse Zaken

17-12-2002

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne draagt 5 miljoen euro extra bij aan de bestrijding van de hongersnood in Afrika. Dit is een startbedrag voor de actie van deSamenwerkende Hulporganisaties (SHO). SHO is op 13 december begonnen met een inzamelingsactie voor Zuidelijk Afrika en de Hoorn van Afrika.

,,Miljoenen mensen, en dan vooral vrouwen en kinderen, dreigen slachtoffer te worden van de hongersnood. De situatie is dermate rampzalig dat we echt alles eraan moeten doen om het tij te keren," liet Van Ardenne weten.

In de SHO werken bij calamiteiten negen niet-gouvernementele organisaties samen om fondsen te werven. De opbrengsten worden volgens vaste afspraken verdeeld over de verschillende organisaties die daarvan projecten gaan uitvoeren. Staatssecretaris Van Ardenne juicht zo'n bundeling van krachten toe.

Eerder dit jaar schonk het ministerie van Buitenlandse Zaken 14 miljoen euro aan zuidelijk Afrika naar aanleiding van een oproep van de Verenigde Naties. Daarnaast werd 1 miljoen euro uitgetrokken voor niet-gouvernementele organisaties in Zimbabwe en 5 miljoen euro voor een oproep van de Verenigde Naties om de Hoorn van Afrika te steunen. Volgens het Nederlandse Rode Kruis is Nederland daarmee een van de weinige donoren die tijdig investeerde in preventieve maatregelen.

Deze hulpbedragen komen bovenop de doorlopende noodhulp: Nederland gaf dit jaar al voor noodhulpprogramma's in Angola 11,1 miljoen euro, aan Eritrea 3,6 miljoen euro en Ethiopië 2 miljoen euro. Naar Sudan ging aan reguliere noodhulp 12,3 miljoen euro, naar Somalië 4,5 miljoen euro en naar West-Afrika 5,8 miljoen euro.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Afrika hoog op de agenda staan. Afgelopen weekeinde nog liet Van Ardenne weten een seminar te willen organiseren over de ontwikkeling van Sudan. En, als een definitief vredesakkoord wordt getekend in het land waar al jarenlang een oorlog woedt, wil Nederland een internationale donorconferentie organiseren. De staatsecretaris maakte een en ander bekend toen zij het afgelopen weekeinde John Garang, de leider van de zuid-Sudanese rebellenbeweging SPLM ontmoette. Dit gesprek was een vervolg op een eerdere ontmoeting een paar maanden geleden, toen de staatssecretaris samen met minister de Hoop Scheffer afreisde naar de Hoorn van Afrika.

De nadruk van het Afrika-beleid van het ministerie ligt onder meer op het bevorderen van vrede, veiligheid en stabiliteit en van goed bestuur en goed beleid. Maar ook op het ondersteunen van economische en sociale ontwikkeling. Hierin speelt niet alleen de overheid een rol, maar ook het bedrijfsleven. Het ministerie heeft daarvoor verschillende programma's die investeren in onder meer Afrikaanse landen aantrekkelijk maakt. Twee projecten die door het ministerie zijn ondersteund, hebben een directe invloed op de voedseldistributie in zuidelijk Afrika en in de Hoorn van Afrika: in de Eritrese havenstad Massawa wordt via het Programma voor Ontwikkelingsrelevante Export Transacties (ORET) geïnvesteerd in havenkranen. En via het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) is op de grens van Mozambique en Zimbabwe 'Dryport Mutare' opgezet. Dit is een distributiecentrum, via welke nu veel voedsel uit de haven van Beira naar onder meer Zimbabwe wordt vervoerd.

Ook ondersteunt Nederland politieke ontwikkelingen in Afrika, zoals Nepad, en bevordert de bilaterale betrekkingen. In multilateraal verband is het ministerie actief in de EU, de VN, de Wereldbank en het IMF. Zo beijvert de staatssecretaris zich voor het verdwijnen van handelsbarrières, zodat ontwikkelingslanden een eerlijke kans krijgen op de wereldmarkt.

///



Ministerie van Buitenlandse Zaken