UWV

Cliëntenraden UWV van start

17 december 2002

De nieuwe cliëntenraden van UWV (Uitvoering Werknemersverzekeringen) zijn vandaag van start gegaan. De voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, Tjibbe Joustra, heeft vanochtend de eerste vergadering van de cliëntenraden geopend. Dit gebeurde met een symbolische overhandiging van een voorzittershamer aan Willem Steenweg, lid van de landelijke cliëntenraad. Joustra zei bij de opening dat UWV de cliëntenraden hard nodig heeft, omdat UWV niet over maar met de cliënten wil praten over de dienstverlening. UWV is de eerste organisatie op het gebied van de sociale verzekeringen waar cliëntenraden op centraal en decentraal niveau van start zijn gegaan.

Invloed op de dienstverlening
UWV werkt hard aan verbetering van de dienstverlening. Hierbij is voor de cliëntenraden een belangrijke rol weggelegd. Via deze raden kunnen cliënten zowel gevraagd als ongevraagd adviseren aan UWV. Daarmee krijgt UWV informatie over wat de cliënt ervaart, beweegt en nodig heeft en krijgt de cliënt invloed op de dienstverlening van UWV.

Twintig cliëntenraden
UWV heeft twintig cliëntenraden die zijn opgebouwd uit in totaal 311 leden. Naast een landel ijke WW-raad bestaande uit elf leden en AG-raad (arbeidsgeschiktheid) van achttien leden is er één algemene landelijke UWV-raad met 18 leden. Verder zijn er zes regionale WW-raden van elk elf leden en elf regionale AG-raden met 18 leden. De cliëntenraden vertegenwoordigen alle mensen met een uitkering van UWV. De leden van de cliëntenraden zijn zelf ook uitkeringsgerechtigden. Uitkeringsgerechtigden kunnen bij de (regionale) cliëntenraden terecht met vragen, opmerkingen en signalen over de dienstverlening van UWV, bijvoorbeeld over het ontvangen van hun uitkering, hun reïntegratie of de telefonische bereikbaarheid.

Rechten cliëntenraden
Cliëntenraden bestaan al langer binnen UWV. Maar de cliëntenraden die op 17 december van start gaan, hebben een steviger positie dan voorheen. In de UWV-regeling, gebaseerd op de wet SUWI, is vastgelegd dat de raden initiatiefrecht, informatierecht en adviesrecht hebben. UWV heeft tot plicht hen goed te informeren en ze op elk niveau te laten meepraten. Op die manier kunnen ze naar eigen inzicht en onafhankelijk de belangen van de uitkeringsgerechtigden behartigen. Zo kunnen de cliëntenraden actie ondernemen als veel uitkeringsgerechtigden dezelfde ervaring hebben en beoordelen ze nieuwe plannen van UWV. Ook adviseren ze over de manier waarop UWV communiceert met cliënten, zoals via de website, brochures, formulieren en de telefoon.

Over UWV
UWV is verantwoordelijk voor de uitvoering van de werknemersverzekeringen, waaronder de Ziektewet, de Werkloosheidswet en de arbeidsongeschiktheidswetten WAO, WAZ en Wajong. UWV verzorgt de uitkering voor ruim 1,2 miljoen uitkeringsgerechtigden en int premies bij zo'n 400.000 werkgevers. In 2002 is daarmee ruim 20 miljard euro gemoeid. Bij UWV werken in totaal ruim 22.000 medewerkers op meer dan 170 locaties.


---

----

Noot voor de redactie,