Productschap Wijn

Nieuws

"Engeltjes op de tong", het nieuwe boek van Robert Leenaers

Engeltjes op de tong
De goddelijkste zoete en versterkte wijnen
in Europa

Een nieuw boek van Robert Leenaers, verschenen bij Tirion

Alsof een engeltje op je tong p Zo goddelijk zijn de welig zoete wijnen die meestal tegen het eind van de maaltijd ter tafel komen. Samen met min of meer zoete toetjes noemen we ze dessertwijnen. Een keur aan zoete wijnen paart een uitzonderlijke rijkdom aan de allerhoogst verfijning. Recent gehouden wijnbeurzen boden een nieuw scala van de meest fabelachtige zoete wijnen aan. Dit boek wil u helpen ze te vinden.

Alle natuurlijke zoete en versterkte zoete wijnen komen aan bod. Van Sauternes tot Eiswein, van Moscato dAsti tot Pedro Ximénez Sherry. Steeds wordt de oorsprong en de opkomst van de wijn besproken, evenals de productiemethoden en de namen van aanbevolen producenten. De wijnen zijn geografisch, naar productieland, ingedeeld. Steeds geeft een symbool aan
of de betreffende wijn is:


- Natuurlijk zoete wijn, die zonder inwerking van de nobele rotting is ontstaan en die niet is versterkt,

- Edelrotwijn, zoete wijn op basis van druiven die in de wijngaard zijn
aangetast door de nobele schimmel botrytis cinerea, die voor een zogenaamde edelrotwijn zorgt,

- Versterkte wijn, waarbij men de gisting stopt door wijnalcohol toe te voegen, waarna in de wijn veel natuurlijk restzoet overblijft.

Zoete wijnen, waar ook vandaan in Europa, zijn in dit boek terug te vinden. En bij alle soorten zijn lijsten van aanbevolen producenten toegevoegd, met beschrijvingen van hun meest decente zoete verleidingen. Leenaers pretendeert niet dat deze producenten de beste in hun soort zijn; hij noem ze vanwege hun hoogstaande kwaliteit of omdat ze een unieke wijn produceren.

Wijnauteur Robert Leenaers heeft inmiddels zon 40 boeken over wijn op zijn naam staan. Sommige zijn in vele drukken verschenen. Hij publiceert regelmatig in tijdschriften en vakbladen.

Engeltjes op de tong
Robert Leenaers
Uitgeverij Tirion
Gebonden in harde kaft
144 blz
Euro 16,50
ISBN 90-4390-419-8


Copyright © 1996-2002 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum