Socialistische Partij

Ministers laks inzake beveiliging Fortuyn

17-12-2002 * De commissie Van den Haak is duidelijk in haar conclusie: in de zaak Fortuyn is nooit een grondige dreigingsanalyse gemaakt. Bovendien werd Fortuyn niet op de voet gevolgd door de bevoegde instanties en diensten. Wie nu uiteindelijk de politieke verantwoordelijkheid had voor de veiligheid van Fortuyn was niet duidelijk. Volgens de SP moeten de aanbevelingen van de commissie versneld worden ingevoerd. Daarmee wordt een (politieke) aanslag niet voorkomen, maar is achteraf wel duidelijk wie aanspreekbaar is.

De moord op Pim Fortuyn zorgde voor een grote schok in de samenleving. Direct daarna rees de vraag of de beveiliging rondom Pim Fortuyn gefaald had en of de moord op Fortuyn had kunnen worden voorkomen. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken (De Vries) heeft tot twee keer toe opdracht gegeven om de veiligheidsrisico's rondom Fortuyn in kaart te brengen. Door een afwachtende houding duurde het anderhalve maand voordat hij antwoord kreeg. Bovendien vond De Vries het niet nodig om een gesprek met Fortuyn te voeren. De minister van Justitie Korthals heeft zich helemaal afzijdig gehouden. Dit is opmerkelijk aangezien de herhaaldelijke bedreigingen aan het adres van Fortuyn daartoe wel aanleiding gaven.

De SP kan deze afwachtende houding niet anders dan laks noemen. SP woordvoerder Justitie Jan de Wit: "Vooropgesteld dat logica altijd achteraf werkt, kan ik toch niet anders dan concluderen dat de verantwoordelijke ministers, in het licht van het ontstane klimaat, duidelijkheid had moeten scheppen omtrent de beveiliging van Fortuyn."

Hoewel de commissie Van den Haak de eigen verantwoordelijkheid van Fortuyn benadrukt, spreekt ze zich onomwonden uit over het falende systeem van de persoonsbeveiliging. De Wit: "Het is op alle niveaus fout gegaan. Het naast elkaar bestaan van beveiligingstelsels zorgt voor een verbrokkelde verantwoordelijkheid. De uitvoering is verspreid over de nationale en regionale politie- en inlichtingendiensten. En de overheid is een slechte raadgever als het gaat om advisering van bedreigde personen."