Kamer van Koophandel Friesland

Dit is een persbericht van de Kamer van Koophandel Friesland Leeuwarden, 17 december 2002

Kamer van Koophandel steekt thermometer in Friese economie

Op de export na lopen de omzet, winst, investeringen en werkgelegenheid redelijk in de pas met de Nederlandse economische ontwikkeling. Dit blijkt uit de Enquête Regionale Bedrijfsontwikkeling (ERBO) van de Kamer van Koophandel Friesland; een enquête onder 4.000 Friese ondernemers over de economische ontwikkeling van 2002. De ERBO geeft jaarlijks een goed beeld van de temperatuur van de Friese economie.

Omzet
De omzet heeft een groei van 0,5% doorgemaakt. Rekening houdend met prijsstijgingen is echter sprake van een omzetdaling van 1,1%. Van alle bedrijven in Fryslân wist 28% een stijging van de omzet te genereren. De omzetontwikkeling blijft evenals de afgelopen jaren ten opzichte van Nederlandse cijfers iets achter.

Winst
Opmerkelijk is dat, hoewel de arbeidsproductiviteit in Fryslân laag is, dit geen invloed heeft op de winstgevendheid. Het percentage bedrijven met winst ligt in Fryslân hoger dan het landelijke gemiddelde. Van alle Friese bedrijven sluit 88% dit jaar met winst af. Dit aantal bedrijven ligt echter wel lager dan in 2001.

Export
De exportontwikkeling in Fryslân loopt flink uit de pas met Nederlandse en Noordelijke ontwikkelingen. Landelijk was er een groei van 1,5%. In Groningen steeg de export soortgelijk en in Drenthe zelfs met 6%. Fryslân liet juist een exportdaling zien van 1,7%. De daling wordt in Fryslân met name veroorzaakt door de voedings- en genotmiddelenindustrie (-5%). Deze industrie vertegenwoordigt ruim 40% van de totale Friese export. De daling is een na-ijl effect van de MKZ en BSE crisis. De export in de metaal- en chemische industrie ligt in Fryslân hoger dan landelijk.

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in het bestaande bedrijfsleven is in Fryslân net zoveel gegroeid als landelijk. Totaal kende 18% van het Friese bedrijfsleven een stijgende werkgelegenheid, tegenover 13% een daling. Dit heeft als gevolg dat de totale werkgelegenheid met 0,3% is gegroeid ten opzichte van 2001. Hiermee weet Fryslân de nationale banengroei bij te houden. De sterkste groei van de werkgelegenheid is te vinden in de detailhandel (2,5%) en zakelijke dienstverlening (2,5%). In deze sectoren ligt de groei zelfs boven het nationale gemiddelde. In totaal kwamen er netto 360 banen bij, waarvan bijna de helft in de Westergozone. Een gelijke groei van de werkgelegenheid, gecombineerd met een lagere omzetstijging betekent dat er sprake is van een lagere arbeidsproductiviteit in Fryslân ten opzichte van het Nederlands gemiddelde.

Investeringen
Ten opzichte van 2001 is het aantal bedrijven dat investeert, zowel landelijk als regionaal, fors afgenomen. Dit heeft alles te maken met het dalende vertrouwen van ondernemers in de economie. Het ondernemersvertrouwen heeft een aardige deuk opgelopen. Desondanks hebben Friese ondernemers meer vertrouwen in de economische toekomst dan hun collega's elders in het land.

Over de enquête
Jaarlijks informeert de Kamer van Koophandel bij zo'n 4000 ondernemers in Fryslân over de gang van zaken in hun bedrijf. Deze gegevens worden in de eerste plaats gebruikt door bestuur en medewerkers van de Kamer die het economisch klimaat in Fryslân probeert te verbeteren met eigen initiatieven zoals bijvoorbeeld exportstimulering en startersvoorlichting. Daarnaast worden de gegevens gebruikt met als doel het overheidsbeleid te beïnvloeden ten faveure van het bedrijfsleven. Tenslotte worden de gegevens aan bedrijven verstrekt die informatie wensen bij het nemen van strategische beslissingen.

De enquête wordt verspreid onder het bestaande bedrijfsleven. Starters of nieuwe bedrijven worden niet in de gegevens meegenomen. Tevens vallen een aantal sectoren buiten het cijfermateriaal, eenvoudigweg omdat deze sectoren niet bij de Kamer staan ingeschreven. Hierbij moet gedacht worden aan de landbouw, onderwijs, overheid en gezondheidszorg. Al met al geeft de enquête een goed beeld over 60% van de totale Friese economie. Omdat de enquête ieder jaar herhaald en landelijk uitgezet wordt geven de cijfers een betrouwbaar beeld van de ontwikkelingen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Piet Boomsma, beleidsmedewerker van de Kamer van Koophandel Friesland, telefoon (058) 2954321 of kijk op www.leeuwarden.kvk.nl