Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
94

Directie:
voorlichting

17-12-2002

Status:
informatie

Staatssecretaris Van Leeuwen besteedt onderzoek publieke omroep Europees aan

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen start deze week een Europese aanbestedingsprocedure voor een onderzoek naar verbeteringen van de organisatie en efficiency van de publieke omroep. Het onderzoek moet de mogelijkheden in kaart brengen om kosten te besparen, onder andere als gevolg van samenwerking en optimalisering van produktiemethoden. Het onderzoek moet zijn gericht op structurele verbeteringen. Daarnaast moet het rekening houden met de bezuiniging op de rijksomroepbijdrage van 30 miljoen euro vanaf 2004, die in het Strategisch Akkoord is vastgelegd.
De onderzoeksresultaten zijn van belang voor de publieke omroep zelf. De resultaten lenen zich ook voor gebruik door de visitatiecommissie van de publieke omroep, die haar rapportage begin 2004 uitbrengt. Deze visitatiecommissie beoordeelt binnen het huidige wettelijke kader de programmering, het bereik en de organisatie van de publieke omroep. De resultaten worden gebruikt om te bepalen hoe de bezuiniging in 2004 over instellingen en activiteiten van de publieke omroep wordt verdeeld.

Het onderzoek staat los van het door de Staatssecretaris in oktober aangekondigde onderzoek naar het totale medialandschap, dat aan de WRR wordt gevraagd uit te voeren.

Half februari 2003 kan de opdracht voor het onderzoek naar verbeteringen van organisatie en efficiency van de publieke omroep worden gegund aan een extern onderzoeksbureau. De inschrijving sluit op 3 februari 2003 om 14.00 uur. De resultaten van het onderzoek worden voor de zomer 2003 verwacht.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl