Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
http://minvws.nl

VWS: Zorgverzekeraars krijgen meer ruimte voor flexibiliteit

Dinsdag 17 december 2002, nummer 140

Ziekenfondsen krijgen meer mogelijkheden voor het financieren van nieuwe initiatieven gericht op doelmatige zorgverlening. Daarbij kan het gaan om een efficiëntere organisatie van de zorgverlening, het bieden van zorg op maat of het stimuleren van zorgvernieuwing. Dit is vastgelegd in de vernieuwde flexizorgregeling (regeling initiatiefruimte ziekenfondsverzekering) die met ingang van 1 januari 2003 in werking treedt. Op basis van deze regeling kunnen ziekenfondsen voor hun verzekerden uiteenlopende zorgprojecten financieren.

Minister De Geus van VWS heeft hierover vandaag een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Op voorstel van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft de minister de nieuwe regeling vastgesteld. De regeling biedt ziekenfondsen meer mogelijkheden voor het financieren van projecten op het vlak van doelmatigheidsverbetering. Zorgverzekeraars hebben hiermee tevens een flexibel instrument in handen waarmee ze via projecten knelpunten rond de beschikbaarheid van zorg, bijvoorbeeld huisartsenzorg, kunnen oplossen.

De verzekeraars krijgen in de vernieuwde regeling bovendien enige tijd om een nieuw initiatief uit te proberen, ook als dat in de aanloopfase geen zichtbaar resultaat oplevert. In het toezicht op de ziekenfondsen worden de initiatieven achteraf beoordeeld. Wanneer de doelmatigheidswinst na een redelijke (aanloop)periode uitblijft, moet het ziekenfonds het initiatief beëindigen.

De Geus komt met de nieuwe regeling tegemoet aan de vraag van zorgverzekeraars naar meer ruimte om in te kunnen spelen op de wensen van verzekerden.

-o-o-o-