Politie Gelderland-Midden

Westervoort, autobus botst tegen boom
Publicatiedatum: 17-12-2002

Op de Rivierweg in Westervoort is op maandagmiddag 16 december een autobus tegen een boom gereden. De 62-jarige chauffeur en een 42-jarige passagiere, beide uit Velp, liepen daarbij geen verwondingen op. Wel heeft de gestrande autobus enige tijd de rijbaan geblokkeerd. Het ongeluk gebeurde vlak nadat de bus vanuit de Broeklanden de Rivierweg op was gedraaid.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---


---

Hoevelaken/Lunteren, vragen naar bankrekeningnummers Publicatiedatum: 17-12-2002

De politie in Hoevelaken is geïnformeerd door een vrouw. Zij maakte melding van het feit dat ze telefonisch was benaderd door een bedrijf dat goedkope elektriciteit wilde aanbieden. Hiervoor diende de vrouw haar bankrekeningnummer af te geven. Zij heeft dit niet gedaan, omdat ze de zaak niet vertrouwde. Maar van de politie wilde ze graag weten hoe te handelen.

Een algemeen advies is telefonisch nooit informatie aan onbekenden te verstrekken. Dat kan - zoals in dit geval - het bankrekeningnummer zijn, maar wat ook voorkomt is vertrouwelijke informatie over persoonlijk welzijn, bijvoorbeeld bij telefonische enquêtes. Ook daar geldt het credo: wat een ander niets aan gaat, moet u hem of haar ook niet vertellen.

Pincode
Berucht zijn ook de voortdurende pogingen van onverlaten om achter pincodes te komen. Ook dit is een cijfer dat NOOIT aan anderen verstrekt mag worden. Zijn er toch instanties die om gegevens vragen, bel hen dan terug of bezoek de servicebalie, zodat u weet met wie u gesproken hebt. Het is daarbij raadzaam om de naam van de beller en de gegevens van zijn bedrijf te vragen en daar zelf het telefoonnummer bij te zoeken.
Bij bezoek aan huis kunt u natuurlijk altijd om een legitimatie vragen.

Lunteren
Zo werd maandag 16 december melding gemaakt van een soortgelijke actie, waarbij een februari-loterij speciaal voor inwoners van Lunteren was opgezet. Ook daar werd gevraagd om een bankrekeningnummer. Inmiddels wijzen berichten uit andere delen van het land uit dat het vermoedelijk om een actie van een Duitse loterij-organisatie gaat, die aan de hand van het bankrekeningnummer de gegevens voor een machtiging invult en verifieert. En daar zit hem wel de kneep. De loterijactie kost 70 eurocent per dag. In februari is dat maal 28 dagen. Meedoen kost dus gewoon 19,60 euro.

Hoewel in beide gevallen geen sprake lijkt te zijn van oplichting, is alertheid zeer gewenst. En gegevens die onbekenden niet aangaan, hoeft u ook gewoon niet te verstrekken.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede, politie onderzoekt vreemd verhaal
Publicatiedatum: 17-12-2002

De politie in de unit Midden (Ede) onderzoekt een vreemde geschiedenis. Wellicht zijn er getuigen, die onderdelen van het verhaal herkennen en zo de politie kunnen helpen bij de oplossing van het probleem.

Feit is dat een 24-jarige man uit Ede aangifte heeft gedaan. Hij zegt enkele persoonlijke bescheiden kwijt te zijn geraakt, alleen heeft hij geen idee hoe dat gebeurd is. Daarbij heeft de man ook aanzienlijk letsel opgelopen. Hij is zelfs door een onbekend gebleven automobilist naar Veenendaal gebracht.

Vragen
Maar verder is de historie opgebouwd rond een lange reeks vragen. De man is zaterdag 14 december rond 00.30 uur naar het Museumplein in Ede gegaan. Rond 03.00 uur ging hij daar weer weg, nadat hij zijn vriendin met zijn mobiele telefoon hierover had geïnformeerd. Wat er daarna is gebeurd, kan het slachtoffer niet terug halen. Naast de diefstal van zijn bescheiden is er die avond ook geld van zijn rekening opgenomen. Alleen heeft hij dat volgens zijn verklaring zelf niet gedaan. Ook weet de man ergens wel te herinneren dat hij geschopt en geslagen zou zijn, hoewel hij daar later weer aan is gaan twijfelen. Feit is in ieder geval dat hij een hersenschudding en letsel in het gezicht heeft.

Glad
Zaterdagavond 14 december was het glad. De man zou ook nog uitgegleden en gevallen kunnen zijn, hoewel dat dan de vermissing van de goederen niet verklaard. Als geheugensteuntje voor getuigen mag gelden dat de man een zwart, gewatteerd jack (merk Nickelson) droeg tot op de heup, met op de linkerborst een rood merkteken en achterop tussen de schouderbladen de merknaam (in zwarte letters met een gouden randje). Het is een zogenaamd Michelin-model, met dons gevulde compartimenten. Onder de jas droeg hij een zwart met wit gestreept overhemd en een donkerblauwe ribbroek. De man liep op zwarte schoenen, zogenaamde instappers. Zijn haar droeg hij in stekels.

Eventuele getuigen en de onbekend gebleven automobilist worden dringend verzocht contact op te nemen met de politie in Ede, telefoonnummer 0900 - 8844.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606