Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Sterke internationale bezetting Harmonie toernooi

De tienkoppige invitatiegroep van het Groningse 'Harmonie Schaaktoernooi 2002' kent een sterk deelnemersveld: vier internationale grootmeesters en vijf meesters. Favoriet is de Amsterdammer Friso Nijboer, met 2556 de hoogste ratinghouder. Hij staat vooral bekend om zijn compromisloze schaak en zijn zinderende tijdnoodduels. Concurrentie zal vooral komen van de Spaanse IGM Alfonso Romero Holmes, die ooit tweede was op het Europees Jeugdkampioenschap in Groningen. Ook hij heeft een zeer aanvallende stijl van spelen.
Verder is Alexandre Dgebuadze, de kampioen van België, een geducht tegenstander. De andere grootmeester is Harmen Jonkman. Jonkman is al sinds zijn dertiende jaar professional. Vorig jaar pas behaalde hij de fel begeerde grootmeestertitel. Na een diepe inzinking dit jaar is hij weer op tijd in vorm: recent eindigde hij als tweede op een sterk bezet toernooi in de Domincaanse Republiek.

Het toernooi is mede bedoeld om de Nederlandse Jeugd, die internationaal steeds beter presteert, een kans te geven op een IM- of GM-norm. De Fries Jan Werle, Leidenaar Jan Smeets en Daniel Stellwagen uit Soest proberen hiervan gebruik te maken. Samen zijn ze goed voor tientallen Nederlandse jeugdtitels. Ook de Groninger psychologiestudent Sipke Ernst is van de partij. Hij deed het verrassend goed op het Nederlands Kampioenschap en plaatste zich voor het Nederlandse Olympiadeteam. Zeker iemand om rekening mee te houden. De groep wordt compleet gemaakt door de Duitse jeugdspeler David Baramidze, aan wie ook recentelijk de IM-titel is toegekend en de Chinese meester Li Wenliang. De laatste vervangt Ana Matnadze, die op het laatste moment wegens privé-redenen moest afzeggen.

De A-groep is ook sterk bezet: een grootmeester (Lanka, de trainer van Baramidze) en vier meesters geven acte de présence, onder wie de Groninger Erik Hoeksema. Uit China komt een jeugdploeg, bestaande uit vier spelers van 15 en 16 jaar, die een tijdje in West-Europa toernooien afreist. Groningen is voor hen het startpunt. Ook is er een Chinese damesgrootmeester van de partij en uiteraard zijn ook de diverse lokale topspelers aanwezig. Beide toernooien duren 9 ronden en beginnen op zaterdag 21 december. Met een rustdag op 25 december duurt het toernooi t/m 30 december.

Hiernaast is ook nog een B-groep voor "gewone" huis- en clubschakers. Mensen die minder tijd hebben, kunnen meedoen aan de minigroepen, die pas op 26 december beginnen. Op 23 december wordt er nog een schoolschaaktoernooi voor kinderen uit het basisonderwijs georganiseerd. Een dag later is er een zogenaamd Grand Prix Jeugdtoernooi, wat meetelt voor de Grand Prix cyclus van de Noordelijke Schaakbond.

Het Harmonietoernooi wordt georganiseerd door de Stichting Schaakontwikkeling en -opleiding Noord-Nederland (SO-ON) en is mogelijk gemaakt door de Rijks Universiteit met ondersteuning van de Hanze Hogeschool, de Gemeente Groningen en de Provincie Groningen. Speellocatie is het Harmonie-gebouw van de RUG, Kijk in't Jatstraat 26, Groningen.
Elke dag beginnen de partijen om 13.00 uur (de laatste dag om 10.00 uur). De speelzaal is gratis toegankelijk voor het publiek. Iedere dag zal er om 18.00 uur een partij voor het publiek worden becommentarieerd door een van de spelers uit de invitatiegroep.
---