Gemeente Aalten


Nieuws dinsdag 17 december 2002

GEMEENTEHUIS GESLOTEN
Op dinsdag 24 en op dinsdag 31 december 2002 is het gemeentehuis vanaf 12.30 uur gesloten.
Dat geldt ook voor de locatie Nasaustraat.
Op vrijdag 27 december 2002 zijn alle gemeentelijke diensten gesloten. Dus ook de gemeentewerf aan de Derde Broekdijk. Zaterdagmorgen 28 december 2002 is het wel weer mogelijk om grof tuinafval te brengen.

WIJZIGING IN DE OPENSTELLING VAN DE AFDELING BURGERZAKEN In verband met de viering van Kerst en Oud en Nieuw komt op dinsdag 24 en op dinsdag 31 december 2002 de middag en avondopenstelling van de afdeling burgerzaken te vervallen.
Op die dagen is de afdeling burgerzaken wel geopend van 08.30 uur tot 12.00 uur.
Op vrijdag 27 december 2002 is het gemeentehuis, dus ook de afdeling burgerzaken de hele dag gesloten.
De termijn voor aangifte van geboorte wordt verlengd zodat op maandag 30 december 2002 nog aangifte van geboorte gedaan kan worden.

GEWIJZIGDE OPENSTELLING ZORGLOKET KOEWEIDE
Op 24 december en 31 december is het Zorgloket Koeweide vanaf 15.00 uur gesloten.

REGIOTAXI ACHTERHOEK TIJDENS DE FEESTDAGEN
Bent u van plan tijdens de feestdagen te reizen met de Regiotaxi Achterhoek dan wordt u in verband met de verwachte extra drukte verzocht ruim van tevoren uw rit te reserveren (0800-7654321 gratis). Er gelden gewijzigde rijtijden voor de komende feestdagen:
1e en 2e Kerstdag van 8.00 uur - 24.00 uur; Oudejaarsdag van 6.00 uur - 20.00 uur;
Nieuwjaarsdag van 8.00 uur - 24.00 uur.

AFVAL - AFWIJKENDE INZAMELDAGEN HUISHOUDELIJK AFVAL In verband met Kerstmis wordt er op woensdag 25 en donderdag 26 december a.s. geen GFT-afval ingezameld. In plaats daarvan wordt het GFT-afval al op zaterdag 21 december bij u ingezameld. Let op: het huisvuil wordt dus eerder opgehaald!
Op Nieuwjaarsdag 1 januari 2003 wordt ook geen restafval (de grijze zak) bij u opgehaald. Dit afval wordt op zaterdag 4 januari 2003 ingezameld.

AANWIJZING KOOPZONDAGEN VOOR 2003
Op verzoek van de FAM, de BREM en Stichting Bredevoort Boekenstad heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de data in 2003 aan te wijzen waarop de winkels geopend mogen zijn.
+ Lees meer...
PREVENTIEMIDDELEN VOOR DE FEESTDAGEN

+ Lees meer...

UITNODIGING NIEUWJAARSRECEPTIE
Wij houden de nieuwjaarsreceptie op donderdag 2 januari 2003 van 19.00 uur tot 21.00 uur in activiteitencentrum 'De Pol', Polstraat 7, alhier.

+ Lees meer ...

ZIEKTEKOSTENVERZEKERING
De ziektekostenpremie wordt voor iedereen verhoogd komend jaar. De gemeente Aalten heeft een overeenkomst met CZ groep voor alle burgers van Aalten met een inkomen tot 130% van het minimuminkomen. Deelname aan deze collectieve aanvullende verzekering betekent een reductie op de premie. U kunt altijd na een premiewijziging naar een andere verzekeraar overstappen.

RK-BEGRAAFPLAATS PIET HEINSTRAAT
Beplanting
Na overdracht van de RK-begraafplaats Piet Heinstraat van het RK-kerkbestuur aan de gemeente Aalten zijn in 1988 de open ruimten op deze begraafplaats ingeplant om de hoeveelheid open ruimte zo gering mogelijk te houden en het onderhoud van de open ruimten ZONDER gebruik van chemische onkruidbestrijding uitvoerbaar en betaalbaar te houden.
+ Lees meer ....

OPENBARE VERGADERING RECONSTRUCTIECOMMISSIE ACHTERHOEK EN LIEMERS Op 12 december om 9:00 houdt de reconstructiecommissie Achterhoek en Liemers een openbare vergadering in zalencentrum Wamelink, Wooldseweg 71 te Winterswijk, telefoon 0543-51 22 02.

+ Lees meer ...

AFVAL - VASTVRIEZEN GFT-AFVAL
De wintertijd is weer begonnen en dit brengt met zich mee dat het 's nachts kan vriezen.

+ Lees meer ...

WIJZIGING WONINGWET PER 1 JANUARI 2003
Na een lange voorbereidingstijd en enkele keren uitstel zullen op 1 januari 2003 de gewijzigde Woningwet en het nieuwe Bouwbesluit in werking treden.

- Lees meer ...
BOUWVERGUNNING, JA OF NEE

Een belangrijke wijziging van de Woningwet is dat voor een aantal bouwwerken geen vergunning meer nodig is mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Alle andere (ver)bouwplannen moeten aan de gemeente worden voorgelegd. Deze toetst de plannen op een aantal door de wet voorgeschreven punten. Sommige (kleinere) bouwwerken doorlopen een "lichte" bouwvergunningprocedure en ondergaan daarbij een minder uitgebreide toets dan bouwwerken die aan de
"reguliere"bouwvergunningprocedure worden onderworpen.

De regels verschillen per bouwwerk en per situatie. Ze schrijven bepaalde voorwaarden voor waaraan moet worden voldaan om bouwvergunningvrij te mogen bouwen. Als uw bouwwerk aan één van deze voorwaarden niet voldoet dan geldt de vergunningsvrijheid niet meer. Het is daarom niet mogelijk u een kort lijstje van bouwwerken te presenteren die ofwel bouwergunningsvrij ofwel
licht-vergunningplichtig zijn.

WAT IS BOUWVERGUNNINGSVRIJ BOUWEN?

Als uw bouwplan voldoet aan alle voorwaarden voor bouwergunningsvrij bouwen, dan mag u zonder bouwvergunning bouwen (deze voorwaarden staan in een landelijk besluit op grond van de Woningwet). De regels in het bestemmingsplan, de gemeentelijke bouwverordening en in principe ook de gemeentelijke welstandseisen zijn in dat geval niet van toepassing. De regels met betrekking tot ondermeer veiligheid en gezondheid uit het Bouwbesluit en het burenrecht, zoals vastgesteld in het Burgerlijk Wetboek gelden echter wel. Als u gaat (ver)bouwen moet u er zelf voor zorgen dat u aan deze regels voldoet.

WONINGWET VOOR ALLE BOUWWERKEN

De woningwet geldt voor alle bouwwerken: woningen, kantoren, winkels, maar ook pergola's, zonweringen, rolluiken, (schotel)antennes en schuttingen etc.

INFORMATIE

De gemeente is het aangewezen adres om uw licht op te steken wanneer u plannen hebt om te (ver)bouwen. Wij raden u aan dat vooraf te doen, zeker als u enigszins twijfelt of u bouwvergunningvrij mag bouwen. Bij de gemeente (locatie Nassaustraat 5) zijn beperkt gratis folders verkrijgbaar over de veel voorkomende bouwwerkzaamheden. Ook kunnen deze gratis folders besteld worden bij het Ministerie van VROM (tel. 0900-8052, 0,20 per minuut) of van de VROM-site gedownload worden (www.vrom.nl/woningwet). Op deze website is ook meer achtergrondinformatie te vinden.
Verder vindt u op deze site ook het aanvraagformulier voor een bouwergunning, de brochures en een programma waarmee u snel en eenvoudig kunt nagaan of en zo ja, welke bouwergunning u nodig heeft.


---

(C) 2001 Gemeente Aalten

17/12/2002