Gemeente Waalwijk

Samenvattend verslag van het gesprek gevoerd aan de wijktafel

Besoyen in wijkcentrum Besoyen op 27 november 2002

Aanwezig

Vertegenwoordigers van de gemeente, politie, Casade Woondiensten, stadswachten en bewonerscomité. Tevens zijn ca. 30 bewoners aanwezig. Hiernaast zijn enkele raadsleden present en 25 jongeren die willen praten over de skatebaan bij de Tuinstraat; dit onderwerp zal in een aparte vergadering op woensdag 4 december met hen besproken worden, waarop zij deze vergadering weer vroegtijdig verlaten.

Voorstelronde

Mevrouw V.d. Pluijm, wijkteamleider, stelt de volgende aanwezigen voor:

Wethouder V.d. Wiel, de heren Dalmaijer en De Kloe (wijkagenten), Vermeer (Beheer en Onderhoud), mevr. Van der Horst (welzijn), mevr. Timmermans en Nijenhuis (Casade Woondiensten), de heren Van Mook (voorman), Hendriks (coördinator wijkgericht werken), Zeebregts (buitendienst), Schellekens (stadswacht) en mevr. Janssens (notuliste). Met kennisgeving is afwezig: de heren Luyben (buurthuis) en De Ru (Belangen Vereniging Besoyen).

Mededelingen

Onderwerp

Mededeling/Stand van zaken

De stand van zaken t.a.v. besteding wijkbudget:


* speelvoorzieningen in de Burg. Verwielstraat en Assendelftstraat: afspraken hiervoor zijn inmiddels gemaakt.

Bergbezink-riool Westeinde

Met omwonenden zijn gesprekken gevoerd, waarbij geen overeenstemming is bereikt; nu moet gekozen worden voor een ander tracé.

Doortrekken Prof. Asserweg

Er wordt nog discussie gevoerd over hoe de weg doorgetrokken zal worden; naar verwachting zal dit in 2003 in uitvoering komen.

Westeinde

In juni 2001 is hier een verkeerstelling gedaan, waarna was toegezegd dat na de aanleg van de Cartografenweg opnieuw een telling uitgevoerd zou worden; de doortrekking is inmiddels gereed, voorgesteld wordt om een tweede telling in juni 2003 uit te voeren. Mevr. v.d. Pluijm neemt dit met het bewonerscomité op.

Bouwplan De Graaff

In januari zal gestart worden met de bouw van woningen aan de zijde van de Grotestraat en Zomerdijksestoep; voor de geplande woningen aan de Dijkstraat is een aanpassing van het plan noodzakelijk.

Maiburg

Eind 2002 zal dit project overgedragen worden van de projectontwikkelaar aan de gemeente; indien hierover vragen zijn, zullen deze gezamenlijk besproken worden.

Skatebaan Tuinstraat

Naar aanleiding van de door buurtbewoners ondervonden overlast van hangjeugd nabij de skatebaan, vindt op 4 december a.s. een bijeenkomst plaats over deze problematiek, met het nadrukkelijke verzoek of de wethouder hierbij aanwezig is. Aangezien de wethouder op deze dag verhinderd is, willen de bewoners hun mening in deze vergadering kenbaar maken. Men heeft al eerder aangegeven het niet eens te zijn met de lokatie waar de skatebaan gerealiseerd is. Er was toegezegd dat men niet bang hoefde te zijn voor het ontstaan van een hangplek; de gemeente zou dergelijke problemen oplossen. In 1999 is toegezegd dat er een hangplek voor jongeren ingericht zou worden nabij het buurthuis, maar dit is nooit uitgevoerd, terwijl er wel budget voor beschikbaar gesteld was.

De heer Hendriks voegt hieraan toe, dat er een begeleidingscommissie overlast jeugd bestaat, waar overlastproblemen gemeld en indien nodig behandeld worden. Op 4 december zal op de problematiek van de hangjeugd worden ingegaan. De gemeente kan worden aangesproken op de problematiek, maar dat wil niet zeggen dat de door de bewoners en jeugd bedachte oplossingen ook maatgevend zijn.

PAUZE

Na de pauze worden de vragenformulieren besproken.

Naam

Vraag

Afspraak

Willem en Jet van Loon


* Wij ondervinden achter de flat aan de Kasteellaan veel overlast van de jeugd van het kinderopvangtehuis Zanddonk. Is het mogelijk om een wijkagent poolshoogte te laten nemen?


* Op de verzamelcontainer zit geen weger, chip enz. Waarom krijgen bewoners zo vaak een brief over wat gestort is? Dit is zonde van de moeite en het geld.


* Is het mogelijk om, zodra het gras gemaaid is, dit op te ruimen, zoals toegezegd door de heer Sprangers? Deze belofte wordt nu niet nagekomen.

Bewoners doen nu vaak zelf klein onderhoud, zoals het knippen van de kantjes.


* Kan er vaker onderhoud gepleegd worden aan het groen achter en naast de flat in de Kasteellaan?


* Met Casade was afgesproken dat verlichting aan de schuren aangebracht zou worden; dit is echter nog niet gebeurd.


* De heer Dalmaijer, wijkagent, zal samen met deze bewoner het tehuis bezoeken om de overlast te bespreken.


* Inmiddels is besloten om dit overzicht eens per half jaar uit te gaan draaien.


* Afspraken moeten nagekomen worden, aldus mevr. V.d. Pluijm. Zij zal dit met de heer Sprangers opnemen.


* Ook dit zal meegenomen worden.


* Door tijdgebrek heeft het gesprek tussen Casade en bewoners nog niet plaatsgevonden. Op deze avond wordt een datum afgesproken voor een bijeenkomst, waarbij alle bewoners uitgenodigd worden.

Hilde Kluijtmans en W. van Kuijk


* Hoe ver zijn de plannen gerealiseerd voor een beter wijkcentrum, waar komt dit centrum, wat gebeurt er met de Loint en welke plannen heeft de gemeente met het vrijkomende gebied?


* Hoe staat het met de plannen voor lokatie De Loint/wijkcentrum en wie is voor direct omwonenden de contactpersoon bij de gemeente voor dit project? Er wordt gezegd dat, i.v.m. een verbouwing in Samarja, in de Loint een dependance hiervoor zou komen. Is dit waar? Er gebeuren vaker dingen waar op de wijktafel ontkennend op gereageerd wordt, terwijl dit enige tijd later toch gebeurt.


* In concrete zin is nog niets te zeggen over de plannen omtrent de herinrichting van dit gebied; momenteel worden slechts oriënterende gesprekken gevoerd met diverse partijen, zoals stedebouw-kundigen, om de haalbaarheid te onderzoeken. De heer Hermens van de afdeling ROV kan als contactpersoon vermeld worden, met dien verstande dat er voorlopig nog niets concreets te melden is. Pas als de plannen vastomlijnder worden, zullen de omwonenden hierin betrokken worden.

De gemeente is niet op de hoogte van mogelijke concrete uitbreidings-/ver-bouwingsplannen van Samarja en de daarmee gepaard gaande ingebruikname van de Loint als dependance, zoals in het geruchtencircuit rondgaat. Wel is bekend dat zij t.z.t. gaan verbouwen. In het kader van het ouderenbeleid zullen in de gemeente Waalwijk 6 woon-zorgzones worden gerealiseerd. In iedere zone wordt de zorg voor ouderen centraal georganiseerd. Het is natuurlijk slim om te kijken naar de rol van buurthuizen en scholen, omdat er wellicht relaties tussen de benodigde voorzieningen en gebouwen kunnen worden gelegd. Maar zoals gezegd, hierover is nog niets concreet te melden. Wel is Samarja in gesprek met de gemeente over een toekomstbeeld, waarbij Samarja op verschillende plaatsen in Waalwijk vanuit kleinere eenheden dan de huidige huisvesting wonen en zorg aanbiedt.

J. Baars


* Waarom worden de vuilcontainers van bewoners van de Kerkstraat en het Prins Hendrikhof op het Hertog Janpark gezet?


* Komt er weer een kerstboom op het Hertog Janpark?

* Dit is niet de bedoeling en is inmiddels doorgegeven aan de afdeling reiniging.


* Ja, er komt weer een kerstboom.

Hans en Jos


* Hoe zit het met de beloftes die 1 jaar geleden gedaan zijn aan Oranje Ver. Besoyen m.b.t. de stroomvoorziening van de Gradenboog?


* Hoe zit het met de 30-km zone en de borden die niet goed overkomen, zoals in de Liefrinckstraat? In de Tolstraat staat altijd een camper voor het bord 30-km geparkeerd, waardoor dit bord niet zichtbaar is.


* Hoe staat het met het speelveld en de hondenuitlaatplaats (Van Berckenrodelaan/Orteliuslaan)? Hierover is een jaar geleden een afspraak gemaakt met mevr. V.d. Pluijm.


* De stroomvoorziening is inmiddels aangelegd. Het gebruik hiervan voor bv. een evenement moet aangevraagd worden bij de gemeente, omdat de meter normaal gesproken afgesloten is.


* Mevrouw V.d. Pluijm zal de borden na laten kijken.

* Tijdens de vorige wijktafel stonden 2 partijen bewoners tegenover elkaar v.w.b. hun wensen. Er moet eerst duidelijkheid en eenduidigheid zijn over de wensen van de bewoners, alvorens iets gedaan kan worden. Mevr. V.d. Pluijm zal de aanwonenden van het middenterrein, en de bewoners van de Orteliuslaan, Van Berckenrodelaan en Gemma Frisiusstraat uitnodigen voor een gesprek.

Bewoner van Sprangseweg 11

In de Sprangseweg komt bijna nooit een veegwagen, waardoor veel overlast van zand ontstaat, zoals verstopte putten.

Mevr. V.d. Pluijm zal dit doorgeven.

Bewoner

Als de borden voor 30-km zone toch nagekeken worden, is het dan mogelijk om een bordje eronder te plaatsen die de voorrangssituatie aangeeft?

Dit is niet mogelijk, omdat in 30-km zones geen voorrangsregels gelden (verkeer van rechts heeft voorrang, gelijkwaardige kruisingen). Aan de inrichting van de straat moet te zien zijn welke functie de weg heeft. Dit is overigens wel een algemeen probleem, hetgeen vaak te maken heeft met de slechte kennis van de voorrangsregels door de weggebruikers.

Bewoner

Verzoekt om de beplanting in het openbaar gebied op de hoek van de Van Berckenrodelaan G. Frisiusstraat laag te houden, omdat het zicht slecht is. Dit geldt ook voor de beplanting rondom Samaria, in de J. van Deventerstraat en de G. Frisiusstraat.

Dit wordt nagegaan.

Tot slot bedankt mevrouw V.d. Pluijm iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en sluit de vergadering met de aanwezigen fijne feestdagen en een goede jaarwisseling toe te wensen.

Sprang-Capelle, 9 december 2002

sector Grondgebiedszaken, M.A.G. Janssens-Rijnja