Gemeente Waalwijk

Samenvattend verslag van het gesprek gevoerd aan wijktafel

Antoniusparochie, buurthuis De Wierd op 30 oktober 2002

Aanwezig

Vertegenwoordigers van de gemeente, politie, Stg. Mozaïek, Casade Woondiensten, stadswachten, wijkteam, buurthuis en bewonerscomité. Tevens zijn ca. 40 bewoners aanwezig.

Voorstelronde


* voorzitter de heer J. van Horssen


* wethouder J. van Baardwijk


* afdeling beheer en onderhoud openbare ruimte, A. van Wel

* afdeling civiel en cultuurtechniek, C. Kuijpers

* sector Inwonerszaken, R. Roos


* Casade Woondiensten,Th, Siang


* Stichting Mozaiek, H. Donker en W. Numans

* politie, Th. van Eck


* stadswachten, F. Schellekens en G. Moolenschot

* Th. Heitinga-van Dalen (verslag)

Raadsleden: de heer Damen, Dörr, Hulsbos, Verhoeven en V. Tuyl

Mededelingen naar aanleiding van de vorige wijktafel:

Zondag 29 oktober jl. zijn ca. 75 bomen omgewaaid door de storm in Waalwijk. De komende weken worden de herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Vorig jaar zijn metingen uitgevoerd ten aanzien van de staat van de bomen, maar dit is een calamiteit.

Speelvoorzieningen in de wijk. Er is een controle uitgevoerd en juist in deze wijk zijn een groot aantal voorzieningen afgekeurd. Een aantal houten speelvoorzieningen moet worden verwijderd.

Jeugdoverlast Woeringenlaan: er is een gesprek gevoerd met de school.

Eigendomsgrens in Rode en Witte wijk: er zijn een aantal situaties ontstaan waarover gesprekken moeten worden gevoerd, gezien de oneigenlijke grenzen.

Er wordt een verkeersonderzoek uitgevoerd van de verkeer as vanaf Piet Klerkx tot aan het Lido, het gaat om allerlei verkeersvoorzieningen.

Antoniusplein: de haag is verwijderd, er zijn geen klachten van de omwonenden, er wordt voorgesteld om de huidige situatie te handhaven.

Onderwerp

Mededeling/Stand van zaken

Voortgang Rode en Witte wijk

Een aantal woningen is gesloopt in de witte wijk. Tegen een van de eigenaren wordt een onteigeningsprocedure gestart. Dit kan de werkzaamheden tegenhouden in een bepaald deel van de wijk. De verwachting is dat men in een ander deel van de wijk met de bouw van de woningen kan starten. De plannen zijn gereed. De bewoners van de Rode en witte wijk zijn bij de plannen nauw betrokken, zowel voor de ontwerpen van de woningen als de stedenbouwkundige invulling. De verwachting is dat in voorjaar 2004 de eerste woningen kunnen worden opgeleverd. Het gaat om woningen die ook voor senioren geschikt zijn. Tevens worden in dit plan enkele Focus woningen gebouwd, bestemd voor zwaar lichamelijke gehandicapten.

28 november a.s. is een voorlichtingsavond georganiseerd in t Bourgondisch Hof en men kan zich in principe inschrijven als woningzoekende. De infowinkel wordt begin november gesloopt. De bewoners van de Dr. Ringerstraat zijn ook uitgenodigd voor deze avond.

Onderwerp

Stand van zaken

Reconstructie Burg. Smeelelaan

Mw. Kuijpers geeft een korte toelichting op de stand van zaken. Op 29 oktober jl. heeft de oplevering plaatsgevonden van de civiele werken. Het project heeft drie jaar geduurd, de bewoners zijn bij het gehele traject betrokken. Er is gekozen voor een andere boom, de zilverlinde. De plantvakken worden met heesters ingeplant als fysieke scheiding van het fietspad. En aan de westzijde wordt aan één zijde geparkeerd. Voor de kerst moet het gehele plan zijn afgerond.

Door een van de aanwezigen wordt aangegeven dat sinds de oplevering van de reconstructie juist onveilige situaties zijn ontstaan. Er wordt gevraagd om verkeersborden. In de Burg. Smeelelaan zijn allemaal inritconstructies aangelegd, dit betekent dat men in de Burg. Smeelelaan voorrang heeft.

Naar aanleiding hiervan wordt voorgesteld om op de gemeentelijke pagina van de Maasroutes publicaties op te nemen m.b.t. de gewijzigde verkeerssituaties. Automobilisten attent maken op het fietspad !!

Er wordt gevraagd om een bushokje in de Burg. Smeelelaan. In overleg met de BBA en bewoners is men tot deze invulling gekomen, o.a. door de wettelijk gestelde minimale maten voor o.a. de twee vrij liggende fietspaden is het niet mogelijk een bushokje te plaatsen.

Parkeergelegenheden Dr. Ringerstraat

Men is hier al een paar jaar mee bezig. Er is geld gereserveerd voor 2002 voor de aanleg van 12 parkeerplaatsen. De reconstructie wordt op een later moment opgepakt, o.a. door de uit te voeren werkzaamheden aan het riool. Een tekening is vanavond beschikbaar. En op 28 november a.s. wordt dit ook besproken, er is dan meer concrete informatie beschikbaar. Afhankelijk van de reacties op die avond worden de plannen uitgevoerd.

Een aantal aanwezigen geven aan dat verschillende malen met hen overleg is gevoerd, maar de communicatie in het algemeen is slecht, het wordt maar uitgesteld. Ze wachten de informatie op 28 november af.

Mw. Kuijpers geeft aan dat er deze week drie bestekken de deur uit zijn gegaan voor o.a. de Dr. Ringerstaat, Rode en Witte wijk. Het gaat om een aanbesteding, deze wordt snel daarna gegund.

De heer Hendriks geeft aan naar aanleiding van de reacties uit de zaal en de communicatie in het algemeen, dat er vragen en wensen door bewoners zijn op allerlei vlakken. Het gaat om wensen die geld kosten, maar er zijn tekorten. Als bewoners met de gemeente in gesprek gaan, worden vaak in onderling overleg oplossingen gezocht, maar deze kunnen lang niet altijd worden gehonoreerd. Men is zich bewust van de communicatie en dit heeft zeker de aandacht.

Naar aanleiding hiervan wordt aangegeven dat nog steeds vrachtverkeer door deze straat gaat. Dit is een aandachtspunt wat wordt meegenomen bij de aanleg voor de werkzaamheden in de witte wijk.

Naar aanleiding van de werkzaamheden aan het riool, wordt aandacht aangevraagd voor het riool van de Vondelstraat.

Onderwerp

Medeling /stand van zaken

Afspraak

Aanleg Cortembergstraat/ Lotharingenstraat

Mw. Kuijpers geeft een korte toelichting op de voortgang. Het plan is door Van Wijnen uitgevoerd onder de directie van de gemeente. Voor wat betreft het groen zijn er een aantal zaken die nog moeten worden uitgevoerd.

Er is een lijst opgesteld door de bewoners met een aantal punten die nog niet goed zijn afgewerkt, bijvoorbeeld: er is een haag van slechte kwaliteit geplant.

Een aantal werkzaamheden zijn - of worden binnenkort uitgevoerd: de fietsrekken worden volgende week geplaatst. De container is verplaatst en de speelvoorzieningen zijn geplaatst. Het is een moeizaam traject.

Naar aanleiding van een voorstel voor een muur, kunstwerk o.i.d. wordt gewaarschuwd voor de hangjeugd. Door de politie wordt aangegeven dat het telefoonnummer soms in gesprek is, blijf proberen. Wanneer zeer regelmatig hangjeugd op een zelfde plaats voorkomt dan wordt verzocht de politie te bellen. Men heeft daarvoor intern afspraken gemaakt.

.

Deze worden in overleg met de projectontwikkelaars opgelost.

In overleg met o.a. gemeente en bewoners wordt gekeken naar de invulling van de as, bijvoorbeeld door het plaatsen van een kunstwerk. Begin 2003 wordt het beheer overgenomen door de gemeente.

Wethouder Van Baardwijk zegt toe dat naar aanleiding van de verschillende signalen van bewoners dit serieus wordt opgepakt.

PAUZE

Na de pauze worden de vragenformulieren besproken.

Naam

Vraag

Afspraak

J. v.d. Beukel.

Is er al meer bekend van het spoorwegtracé?.

Het is aangekocht maar verder zijn er geen concrete plannen.

Zijn er plannen voor de oude RK school na de fusie met P.v.d. Geldschool?

Er is een verzoek ingediend voor uitbreiding van de Pater v.d. Geldschool, maar er zijn nog geen concrete invulling voor de invulling van de RK school. De afdeling Onderwijs kan men voor informatie bellen.

Wat is de bedoeling met de grote lege plaats naast Karwei

Het gebouw is aangekocht.

Door de politie wordt aangegeven dat dit gebouw wordt gebruik door o.a. zwervers, het heeft nadrukkelijk de aandacht.

Er ligt veel glas bij deze skatebaan, Kan de glasbak verplaats worden naar een andere locatie.

Hij heeft eerder in de buurt van het winkelcentrum gestaan maar is daar op verzoek van de omwonenden verplaatst.

De Pastoor Kuypers basisschool wordt diit jaar en mogelijk volgend jaar gebruikt door de Pater van de Geldschool, waarmee is gefuseerd. Wat er daarna gebeurt is niet bekend.

Dit verzoek wordt meegenomen.

J. Heeren

Kan de openbare verlichting in de Bachlaan met kruising Beethovenlaan altijd branden (s nachts)

Dit wordt door J. van Horssen meegenomen.

A. Brand

Stukje straat naast in-uitrit garage was bestemd voor container, fungeert als illegale parkeerplaats. Voorstel gras doortrekken.

Parkeerbeleid in de wijk. (wild parkeren).

Stukje bestraten ter plaatse van grasstrook (wordt nu intensief gebruikt door fietsers/voetgangers)

Wordt door de clusterleider bekeken.

In overleg met CCT en politie wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn.

Dit voorstel wordt meegenomen.

Mw. Pijpers-Heuter

Slechte structuur van de Kloosterweg o.a. wandelpad opstaande tegels, gevaarlijk. Staat al lang op de prioriteitenlijst van BOR.

Er staan grote, mooie bomen die nog groter worden.

Wethouder Van Baardwijk neemt contact op wethouder V.d. Wiel.

J. van Heesbeen

Zeer slechte toestand van het voetgangerspad, losliggende tegels

zie hiervoor.

6. G.v.d. Lee

Vrachtverkeer. Is het mogelijk eenrichtingverkeer in te voeren in de Eerste Zeine richting Burg. Smeelelaan of anders om.

Mogelijk een stilstaan verbod.

Honden uitlaten op grasveld: er staat geen bord uitlaten of verboden voor honden.

Er wordt verwezen naar het hondenuitlaat -beleid. Met palen wordt aangegeven waar men de honden wel mag uitlaten. Er zijn folders aan hondeneigenaren gestuurd. De informatie is beschikbaar op het gemeentehuis en de bibliotheek.

Het gaat om een mentaliteit, de bezitter moet worden aangesproken.

Men kan aan de stadswachten namen en tijden aangegeven wanneer een hond consequent op een verkeerde locatie wordt uitgelaten. Zij kunnen actie ondernemen wanneer de hondenbezitter op heterdaad wordt betrapt.

Dit verzoek wordt meegenomen naar de verkeerskundigen.

Tenslotte bedankt de heer Van Horssen iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en sluit de vergadering.

Sprang-Capelle, 31 oktober 2002

sector Grondgebiedszaken, Th. Heitinga-van Dalen