Provincie Overijssel

Kleur van de seizoenen in het Nijenhuis

De argeloze bezoeker die vanaf 23 november kasteel het Nijenhuis binnenloopt, wordt verrast door het zachte geel van de zomer, het oranjebruin van de herfst, het loodgrijs van de winter en een frisgroene lente. In het museum van de provincie Overijssel zijn beelden, schilderijen en werken op papier bijeengebracht om de sferen van de vier jaargetijden te creeeren.

Kleur speelt een beslissende rol in de kunst. Vaak zijn we ons niet bewust van de invloed van de omgevingskleuren -de kleur van een wand, van een lijst, de tint van het licht dat naar binnen valt- op de kleur van een kunstwerk.

Kleuren die naast elkaar liggen, kunnen elkaar versterken, of juist afzwakken. Door kleurige kunstwerken op gekleurde wanden te hangen, wordt de kleur van die kunstwerken als het ware gemanipuleerd. In het Nijenhuis is voor de donkere dagen van de winter op een speelse manier van dit effect gebruik gemaakt.

Verwijzen

Sommige werken uit de collectie van het museum verwijzen door hun thematiek op een heel directe manier naar de seizoenen. Zo zijn er winterlandschappen te zien van Chabot, Brusselmans, De Smet en Permeke.

Jacob Israels

Andere werken, zoals de gouache Lentezee van Karel Appel (1921), verwijzen naar het voorjaar. Een schilderij met een ronduit zomerse uitstraling is de Vrouw in profiel voor 'Zonnebloemen' van Van Gogh, een zonnig doek van Isaac Israels (1865-1934).

Een kunstenaar die bij uitstek onder invloed van de jaargetijden stond was de schilder Jan Voerman (1857-1941), van wie uiteraard werk in de tentoonstelling is opgenomen.

Jan Voerman

Ander licht

Niet alleen werken met directe verwijzingen naar de jaargetijden zijn in deze tentoonstelling opgenomen, maar ook werken die qua sfeer, uitstraling of kleur met bepaalde seizoenen geassocieerd kunnen worden. Zo wordt bijna letterlijk een ander licht geworpen op de eigen collectie.

In deze tentoonstelling zijn zo veel mogelijk publiekslievelingen uit de collectie moderne en hedendaagse kunst getoond. In de zojuist verschenen herdruk van de museumgids Samenhang en Contrasten zijn veel van de geexposeerde werken opgenomen.

Meer informatie op de site van de Hannema-de Stuers Fundatie

Kleur van de seizoenen in het Nijenhuis

Sociaal-economische schets: zorg en hoop voor Overijssel

Waterkering Kampen Midden, Reglement van orde startnotitie Onderwijsbeleid

m.Overijssels Buiten nr. 3

Gedeputeerde Ria Holsheimer:

Regionaal Bedrijventerrein Twente

Gedeputeerde Jansen geeft startsein voor campagne Nederland leeft met water

Onderzoek naar relationeel geweld

Commissaris van de Koningin Jansen bezoekt Zwartewaterland en Oldenzaal

© 17-12-2002 Provincie Overijssel