GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 17 december 2002 13:35
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Veiligheidssysteem faalde bij Fortuyn

(17 december 2002)

Eerste reactie GroenLinks op het rapport van de commissie Van den Haak over de moord op Fortuyn.

Het rapport van de commissie Van den Haak bevestigt dat Pim Fortuyn voor zijn dood meermalen is bedreigd en lastiggevallen. De overheid heeft de taak om politici en anderen tegen dergelijke onaanvaardbare situaties te beschermen. GroenLinks vindt het onthutsend dat de commissie Van den Haak concludeert dat het systeem van beveiliging van personen niet goed functioneert. Het rapport illustreert dat de AIVD, de KLPD en de regionale politie systematisch langs elkaar heen werken, elkaar niet informeren en onderling gebrekkig communiceren. Dat staat een slagvaardige aanpak van bedreigingen en beveiliging in de weg. Een snelle en goede veiligheidsanalyse van Pim Fortuyn ontbrak. Hij had een adequate persoonsbeveiliging behoren te krijgen.

De minister van Binnenlandse Zaken is ministerieel verantwoordelijk voor dit falende stelsel van persoonsbeveiliging. Hij dient te zorgen voor het goed functioneren van de veiligheidsdiensten. Voor een politieke beoordeling is er verschil tussen verwijtbare nalatigheid en de ministeriële verantwoordelijkheid. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Klaas de Vries, heeft twee keer aangedrongen op een dreigingsanalyse rond Fortuyn. Uit het rapport blijkt dat hij daar actiever achteraan had kunnen zitten. Maar dat betekent niet dat er sprake is van verwijtbare nalatigheid.

De Vries was als minister wel verantwoordelijk voor een falend beveiligingssysteem dat verzuimde om een goede analyse te maken. Daarover dient de huidige (demissionaire) minister van Binnenlandse Zaken verantwoording af te leggen. Tijdens het debat dient opgehelderd te worden wat de toenmalige minister wist over het ontbreken van een serieuze dreigingsanalyse toen hij op de avond van 6 mei verklaarde dat de bedreigingen aan het adres van Fortuyn diepgaand waren onderzocht. Vooralsnog ziet GroenLinks geen reden om aan te dringen op het aftreden van de minister van Binnenlandse Zaken: wij hebben vooral behoefte aan optreden. De aanbevelingen van Van den Haak voor een betere organisatie en werkwijze van de veiligheidsdiensten dienen zo snel mogelijk te worden uitgevoerd.

De commissie trekt ook conclusies over de eigen verantwoordelijkheid van Pim Fortuyn en de partijen Leefbaar Nederland en de LPF. Pim Fortuyn wenste lange tijd geen eigen beveiliging, en de LPF had - in tegenstelling tot LN - geen coherent beveiligingsplan. Die eigen verantwoordelijkheid doet echter niets af aan de taak van de overheid om te zorgen voor een goede beveiliging van personen die bedreigd worden. De commissie Van den Haak stelt terecht dat de burger daarvoor moet kunnen rekenen op de overheid.

Femke Halsema


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -