Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

17 december 2002
Brenda Haveman
023-5114398
havemab@haarlem.nl
175/2002
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer

Haarlem vergeleken met andere gemeenten:
Uitvoering van WVG gaat goed in gemeente Haarlem

Bijna 100 gemeenten die zich bezighouden met de Wet Voorzieningen Gehandicapten (Wvg) in Nederland hebben het afgelopen jaar hun prestaties over het jaar 2001 met elkaar vergeleken. Ze deden dit met behulp van 'benchmarking'. Haarlem was één van die gemeenten. De resultaten van de vergelijking zijn nu beschikbaar in de vorm van een eindrapportage en bieden handvatten om het verstrekkingenbeleid nogmaals goed te bekijken.

Benchmarken
Benchmarken is het vergelijken van organisaties op kengetallen. Deze kengetallen benaderen de karakteristieken van een organisatie wel, maar representeren het nooit volledig. De kengetallen dienen als indicatoren voor een complexe en snel veranderende werkelijkheid. Niettemin kunnen wel op hoofdlijnen conclusies worden getrokken.

Meer woningaanpassingen
In het algemeen kan worden gesteld dat de gemeente Haarlem ongeveer gelijk aan het gemiddelde scoort in vergelijking met gemeenten van dezelfde grootte. Ten opzichte van andere gemeenten (van dezelfde grootte) heeft Haarlem meer woningaanpassingen gedaan om haar doelgroep te ondersteunen. Dit wordt onder meer veroorzaakt doordat verhuizen - gezien de krapte op de woningmarkt - niet zo eenvoudig lukt.

Drempel om vervoerspas te krijgen is in Haarlem laag Voorts komt uit het onderzoek naar voren dat de gemeente Haarlem minder actieve pashouders voor het collectieve vervoer heeft dan de andere vergelijkbare gemeenten. De uitgaven per actieve pashouder zijn ook lager dan gemiddeld. De drempel om de vervoerspas te krijgen is in Haarlem laag, een deel van de mensen vraagt de kaart aan voor noodgevallen. De gemeente Haarlem verleent in vergelijking met de andere gemeenten meer scootermobielen. De gemiddelde uitgaven, volgens de benchmark, zijn per scootermobiel in de gemeente Haarlem hoger. Dit komt onder meer doordat Haarlem de kosten die worden gemaakt voor hulp bij het verstrekken van de scootermobiel in de winkel ook meegerekend heeft. Haarlem verstrekt minder rolstoelen
Het aantal rolstoelen dat wordt verstrekt in Haarlem, ligt lager dan bij de vergelijkbare gemeenten. In de gemeente Haarlem zijn de gemiddelde uitgaven per rolstoel gelijk aan die van vergelijkbare gemeenten.

Aantal aanvragers ligt boven gemiddelde
In de gemeente Haarlem ligt het aantal nieuwe aanvragers per 1.000 inwoners boven het gemiddelde. De uitvoeringskosten zijn in Haarlem ongeveer gelijk aan het gemiddelde. Feitelijk gezien zijn de uitvoeringskosten van Haarlem lager dan gemiddeld aangezien ook de extra kosten van het ouderen- en gehandicaptenloket in Schalkwijk zijn meegerekend.

Geïnteresseerd?
Wilt u het rapport ontvangen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Klantenservice en Communicatie, gemeente Haarlem, tel. 023-5114362. Of kijk op www.gsdbenchmark.nl