Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

17 december 2002
Lisa Dempsey, afdeling Beleid en Bestuursondersteuning 023-5159763
172/2002
Gemeente Haarlem, sector Brandweer & Ambulance

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer
Horecaondernemingen in Haarlem bekeken op brandveiligheid Brandweer Haarlem constateert weinig gebreken

Op 13 en 14 december heeft de brandweer ongeveer 100 horecaondernemingen gecontroleerd op brandveiligheid. De controles zijn goed verlopen en de reacties van de horecaondernemers waren positief. De preventieinspecteurs hebben per controle een rapport opgemaakt. Indien er tekortkomingen waren, werd dit in het rapport aangegeven. Aan de horecaondernemer werd een exemplaar van het rapport overhandigd.

Resultaten controle
Bij 31 van de gecontroleerde ondernemingen zijn geen tekortkomingen geconstateerd. Bij de andere horecaondernemingen waren de tekortkomingen zeer uiteenlopend. In bepaalde gevallen ging het om kleine aanpassingen, zoals het weghalen van tafels of gordijnen die voor nooduitgangen geplaatst zijn. Deze zaken zijn dezelfde avond nog verwijderd. Andere tekortkomingen betroffen onder meer de brandblusmiddelen. Deze moeten op een vast punt worden bevestigd, gemakkelijk bereikbaar en goed zichtbaar zijn. De brandblusmiddelen moeten ook jaarlijks onderhouden/gecontroleerd worden. Bij een aantal ondernemingen werd ook geconstateerd dat de vluchtwegen niet vrij van obstakels waren en dat de noodverlichting bij nooduitgangen niet brandde. Bij 22 horecaondernemingen wordt nog een hercontrole gehouden. Dit betekent dat er opnieuw gekeken wordt naar zaken zoals niet goed werkende noodverlichting en brandblusmiddelen en vluchtwegen waarbij obstakels geconstateerd zijn.

Kerstversiering
De preventieinspecteurs hebben geconstateerd dat de meeste horecaondernemingen beperkt gebruik maken van kerstversiering. Slechts bij twee ondernemingen is er kerstversiering aangetroffen dat verwijderd moest worden. Het ging hierbij om kerstversiering van echte takken tegen het plafond en een kerstboom zonder kluit. De overige kerstversiering die aangetroffen is, voldoet aan de norm van brandklasse2. Dit is versiering die moeilijk- of niet-brandbaar is.