Vereniging Nederlandse Gemeenten

Handboek voor Tsjechische raadsleden (17/12/02)

Alle bijna 80.000 onlangs gekozen gemeente- en regioraadsleden in de Tsjechische Republiek krijgen deze weken een 'handboek voor raadsleden'. In een feestelijke discussiebijeenkomst in Praag is het boek aan voorzitter Vlasek van de Tsjechische vereniging van gemeenten (SMO) overhandigd, aan vertegenwoordigers van het Ministerie van binnenlandse zaken in Praag, het Nederlandse ministerie van BZK en onze ambassadeur in Praag, mevrouw drs. Ida L. van Veldhuizen-Rothenbücher.

Het schrijven en de productie van het handboek is een volledig Tsjechische aangelegenheid geweest, waarbij een belangrijke rol was weggelegd voor het Tsjechische trainingsinstituut FALA en SMO. Het boek is een concreet resultaat en onderdeel van een internationaal samenwerkingsproject, waarbij Nederlandse en Tsjechische ministeries, het Nederlandse Habitat Platform en VNG International (projectleiding) betrokken waren. Nederlandse communicatiedeskundigen, die destijds betrokken zijn geweest bij de succesvolle handboeken voor raadsleden van Teleac NOT en de VNG hebben in Praag geadviseerd.

De auteurs kregen het advies: 'denk als een raadslid' en het resultaat is een praktisch handboek over hoe om te gaan met wetgeving en communicatie met de burgers. Over een half jaar wordt het nut van het boek geëvalueerd.VNG International wil het basisidee plus een lijst van 'do's en dont's' indien gewenst ook inzetten in andere transitie- en ontwikkelingslanden.

Den Haag 17 december 2002

Voor meer informatie over dit handboek kunt u contact opnemen met Henk Goulooze, tel: 070-3738514

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites