Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 17 december 2002

Uitspraak ongeval Gasmeterlaan: Agalev wil invoering 'objectieve verantwoordelijkeheid' voor automobilisten in bebouwde kom


Agalev is geschokt door de uitspraak van de rechter over de twee tiener meisjes die een jaar geleden werden dood gereden op de Gasmeterlaan in Gent. Vooral verbijsterend is het feit dat de rechter de uiterst milde straf voor de chauffeur verantwoordt door een deel van de verantwoordelijkheid te leggen bij de twee kinderen zelf.

Terecht wordt nu van alle kanten aangedrongen op een verstrenging van de wet. Het wetsontwerp Durant dat nu besproken wordt in de Kamer en binnenkort in de Senaat, biedt daartoe ruim de kans. Onder meer in artikel 34 en 35 van het wetsontwerp wordt een algemeen voorzichtigheidsprincipe geformuleerd en worden strafbepalingen voorzien voor elke weggebruiker die door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg een verkeersongeval veroorzaakt dat voor een ander de dood of verwondingen tot gevolg heeft. (Ditzelfde principe zal verder uitgewerkt worden in een straatcode met bijzondere aandacht voor de zwakke weggebruiker ter aanvulling van de huidige wegcode). We hopen op de steun van de andere fracties voor dit wetsontwerp.

Daarnaast wil Agalev zo snel mogelijk een nieuwe notie invoeren in onze verkeerswetgeving. Naar analogie met het principe van de "objectieve risico-aansprakelijkheid" van automobilisten t.o.v. zachte weggebruikers (ingevoerd in 1994), die overigens absoluut geldt als het om kinderen onder de 14 jaar gaat, stellen de Groenen voor om een 'objectieve verantwoordelijkheid' van automobilisten of sterke weggebruikers in het algemeen bij alle letselongevallen op te nemen in onze verkeerswetgeving. En tegelijk een "principiële on-verantwoordelijkheid" voor minderjarigen onder de 14 jaar. Dit is niet meer dan de invulling van een elementair kinderrecht in onze regelgeving op verkeer: kinderen hebben het recht op mobiliteit, om zich te bewegen, op hun manier en binnen hun mogelijkheden. Chauffeurs dienen daarmee rekening te houden.

Daarnaast is natuurlijk ook verkeersopvoeding van groot belang. Opdat kinderen de reële gevaren van het verkeer juist leren inschatten. Scholen en ouders dienen kinderen in het verkeer zelf de juiste attitudes aan te leren.

Maar de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de automobilist en dat wil Agalev in de wet verankeren.

Johan Malcorps, Senator 0495-27 59 65
Liliane De Cock, Volksvertegenwoordiger
Lode Vanoost, Volksvertegenwoordiger,
Meryem Kaçar, Senator

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel (02)290 91 46 fax (02)290 91 47
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/