Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-294

Den Haag, 17 december 2002

Agentschapmodel zorgt voor doelmatige bedrijfsvoering

Het agentschapmodel zorgt voor een doelmatige bedrijfsvoering bij uitvoeringsorganisaties van de rijksoverheid. Dit blijkt uit de tweede evaluatie van het agentschapmodel. Het kabinet heeft deze conclusies onderschreven. Wel ziet het kabinet enkele mogelijkheden de bedrijfsvoering bij agentschappen verder te verbeteren .

In het resultaatgerichte besturingsmodel wordt expliciet als voorwaarde opgenomen dat bekostiging op output plaatsvindt. Daarnaast moet voor een agentschap een nulmeting mogelijk zijn aan het einde van een proefperiode. De verplichte proefperiode wordt verlengd van een half jaar tot een heel jaar. Dit alles om de ontwikkeling van de doelmatigheid in de toekomst nog beter te kunnen beoordelen. Aan bestaande agentschappen worden nieuwe kwaliteitsimpulsen gegeven. Tevens moet de presentatie in begroting en jaarverslag verbeterd worden.

Agentschappen bestaan sinds 1991. Agentschappen kenmerken zich door een resultaatgericht besturingsmodel in combinatie met een bedrijfseconomische baten-lastenadministratie. In 1998 vond voor het eerst evaluatie van dit model plaats.

De evaluatie van het agentschapmodel en de kabinetsreactie zijn te vinden op de website van het ministerie van Financiën: www.minfin.nl/BZ02-2219.doc