Grontmij

Grontmij NV



17/12/02 - Delgromij investeert 550.000 euro in vervoer over water

Onlangs heeft Grontmijdochter Delgromij - onder meer leverancier van klei voor baksteenfabricage - een geheel vernieuwde ponton in gebruik genomen. De ponton wordt gebruikt bij het lossen van schepen met klei en andere grondstoffen voor de baksteenindustrie.

Baksteenklei wordt doorgaans over de weg vervoerd. Om overlast voor omwonenden te verminderen, wil Delgromij het kleitransport zoveel mogelijk per schip laten plaatsvinden. Daarom gebruikt zij drie pontons. Om nog flexibeler en efficiënter klei over het water te transporteren, investeerde Delgromij 550.000,- in de ombouw van één van deze pontons.

Up-to-date
De in 1978 gebouwde ponton, de D78, is door constructiebedrijf Willems BV uit Druten omgetoverd tot een ponton die voldoet aan alle arbo-eisen. Bovendien is de ponton technisch volledig up-to-date. Met slechts één sleepboot is de drijvende lossteiger te verplaatsen naar iedere gewenste locatie. Met behulp van twee zogeheten spudpalen, met ieder een lengte van elf meter en een gewicht van vijf ton, wordt de ponton verankerd. Op de ponton is een plateau voor een 40 tons kraan gemaakt. De machinist kan met maximaal overzicht de vracht van een schip in korte tijd lossen op vrachtwagens.

Delgromij BV is één van de belangrijkste leveranciers van grondstoffen voor de Nederlandse baksteenfabricage. De benodigde klei wordt voor een belangrijk deel gewonnen uit natuurontwikkelingsprojecten.

Meer informatie kunt u krijgen bij Fred Snel, directeur van Delgromij, telefoon 026 3722 640.


---