Politie Hollands Midden

Afkomstig van: 17 december 2002
Datum: Jaap Nelemans

gezamenlijke aanpak illegale handel in verboden vuurwerk door interregionaal politieteam succesvol

Politie houdt 45 personen aan en neemt 20.000 kilo verboden vuurwerk in beslag

De afgelopen weken heeft een team, samengesteld uit politiemensen uit zes verschillende korpsen, 45 mensen aangehouden omdat ze in Nederland niet toegestaan vuurwerk vervoerden. De gezamenlijke actie was gericht op Nederlanders die zich bezig hielden met de illegale handel in verboden vuurwerk. Het is voor het eerst dat zes politiekorpsen, de Landelijke Milieugroep van het Korps Landelijke Politiediensten, de Koninklijke Marechaussee, de Douane en het Openbaar Ministerie samenwerken in de bestrijding van de illegale handel in verboden vuurwerk.

Verboden vuurwerk is niet voor niets illegaal. Het gaat om typen vuurwerk die een zware kruitlading hebben en daardoor in Nederland voor particulieren niet zijn toegestaan. Of om vuurwerk waarin zware metalen zijn gebruikt, vuurwerk met snellonten of met andersoortige ontstekingen. Bij ondeskundig gebruik kan dergelijk vuurwerk ernstige ongelukken veroorzaken.
Het gevaar van dit verboden vuurwerk zit hem niet alleen in het afsteken. Ook bij ondeskundig vervoer en illegale opslag van dit vuurwerk worden onaanvaardbaar grote risico's genomen.

Het interregionaal vuurwerkteam is een samenwerkingsverband tussen de politiekorpsen Midden en West-Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Zeeland, Zuid-Holland-Zuid, Hollands Midden, Haaglanden, de Landelijke Milieugroep van het Korps Landelijke Politiediensten, de Koninklijke Marechaussee, Douane en het Openbaar Ministerie.
In samenwerking met de Belgische autoriteiten controleerden politiemensen op verschillende data in november en december een aantal Nederlanders, die met de gekochte handel vanuit België de grens over reden. Het team hield overtreders meteen aan en nam het vuurwerk in beslag. Overtredingen worden door Justitie fors bestraft. In de bepaling van de strafmaat worden de hoeveelheid inbeslaggenomen verboden vuurwerk en eventuele eerdere feiten gewogen. Vorige maand is een man waarvan 1700 kilogram vuurwerk in beslag werd genomen veroordeeld voor 4 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De gekozen aanpak is effectief en efficient. Door het onderscheppen van transporten van verboden vuurwerk maakt het team meteen een einde aan de risico's. Het vuurwerk wordt op een veilige manier afgevoerd en vernietigd. Riskante opslag in bijvoorbeeld garageboxen in woonwijken wordt zo voorkomen. Maar de aanpak is ook efficiënt. De samenwerkende politiekorpsen wachten niet tot in de wijken de handel en de overlast op gang komt. Wie pas dan actie onderneemt, moet veel meer recherchewerk doen om handelaren en tussenhandelaren te achterhalen. De capaciteit wordt gericht ingezet door al meteen bij de invoer mensen aan te houden en het verboden vuurwerk in beslag te nemen.

De betrokken politiekorpsen en het Openbaar Ministerie hebben het voornemen om ook in 2003 al tijdig te beginnen met het controleren van de invoer van illegaal vuurwerk vanuit België.

Noot voor de redactie /

Politie Hollands Midden