Politie Amsterdam-Amstelland

Poging overval
17-12-2002. Maandagavond rond acht uur probeerde een gewapende man een overval te plegen op een winkel aan de Burgemeester van Leeuwenlaan. Toen de overvaller merkte dat één van de medewerkers een andere ruimte in liep, vluchtte hij zonder buit de zaak uit. De dader is nog voortvluchtig.


---

Bromfietser gewond
17-12-2002. Gistermiddag om kwart voor vijf raakte een 42-jarige bromfietser op de Fred Roeskestraat gewond bij een aanrijding met een personenauto. Een 40-jarige automobiliste kwam vanaf de Amstelveense Weg en wilde linksaf een oprit inrijden. Zij zag daarbij de onfortuinlijke bromfietser over het hoofd. Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis overgebracht en kon na behandeling weer naar huis.


---

Geweldadige winkeldieven
17-12-2002. Gistermiddag rond drie uur werd een 45-jarige man betrapt bij een diefstal uit een winkel in huishoudelijke apparatuur op het Gelderlandplein. De man vluchtte weg met een buitgemaakte frituurpan. Hij werd aangehouden door een voorbijganger en overgedragen aan het winkelpersoneel. Een 47-jarige kompaan in het kwaad had ook een friteuse gestolen. Deze gooide hij tegen het hoofd van een voorbijganger om weg te kunnen komen. Een politieman zag vanuit het politiebureau aan de Van Leijenberghlaan dat een aantal mensen elkaar achtervolgden. Hij was getuige van de eerste aanhouding en rende direct achter de tweede verdachte aan. Na de achtervolging kreeg hij de verdachte in het Gijsbrecht van Aemstelpark te pakken. Beide verdachten zijn naar een poltiebureau overgebracht en ingesloten. Zij hebben de diefstallen bekend. De voorbijganger die gewond raakte is onbekend gebleven.


---

Valse aangifte
17-12-2002. Afgelopen week werd een 26-jarige vrouw aangehouden die ervan wordt verdacht valse aangifte te hebben gedaan van diefstal van haar gsm. Uit onderzoek bleek dat de gsm helemaal niet gestolen was, terwijl ze wel van de verzekering een nieuw exemplaar had gekregen. Haar verzekeringsmaatschappij heeft aangifte gedaan van deze oplichting en zal de schade op de verdachte verhalen tijdens de terechtzitting.


---

Volontairs gezocht
Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt volontairs!.


---

Aanrijding met letsel
17-12-2002. Gisteravond vond op de kruising Middenweg - Hugo de Vrieslaan een aanrijding plaats tussen een personenauto en een voetgangster. Een 46-jarige vrouw uit Almere raakte gewond en werd met onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd. De bestuurder van de personenauto stond ter hoogte van de kruising voor de rode verkeerslichten. Toen het licht op groen ging, trok de automobilist op en reed de kruising op. Op dat moment stak de voetgangster vermoedelijk schuin de weg over, liep door het rode licht en gebruikte het zebrapad niet. De bestuurder kon een aanrijding niet voorkomen en reed de vrouw aan.

Preventief fouilleren
27-11-2002. Vanaf 20 november mag de politie ook in Amsterdam gebruik maken van preventief fouilleren om wapenbezit en -gebruik tegen te gaan. Maar wat betekent dat nu precies voor u? Wij hebben voor u een korte samenvatting gemaakt over het hoe, wat en waarom van preventief fouilleren.

---

Tips diefstal pas
19-11-2002. We krijgen regelmatig vragen via deze site over misbruik van pinpassen. Daarom op een rijtje de belangrijkste punten waarop u kunt letten:
Opbergen
Berg uw pinpas goed op als u op stap gaat. Bewaar de pinpas zo dicht mogelijk op uw lichaam, het liefste in een binnenzak. Dieven hebben namelijk in een onbewaakt ogenblik zo uw schouder- of rugtas open. Laat ook nooit uw pinpas achter in bijvoorbeeld uw auto. Geheime pincode
Hou uw pincode altijd geheim. Bewaar de code dus niet op een papiertje in uw portemonnee. Wees erop verdacht dat kwaadwillende types allerlei trucjes hebben om achter uw pincode te komen: stiekem meekijken, u "helpen" bij het pinnen, of sleutelen aan het pinapparaat. Voelt u zich onzeker omdat er "hulpvaardige" types (zowel mannen als vrouwen!) rondhangen bij het pinapparaat of omdat het lijkt alsof er met de automaat geknoeid is, pin dan niet en geef het door aan bank en politie. Toets in geen geval zonder reden meerdere malen uw pincode in. Als uw pas niet meer uit de automaat komt, kijk dan of er een extra insteekgleuf is aangebracht. Die kunt u mogelijk zelf losmaken, waardoor uw pas weer naar buiten komt.
Toch gestolen
Ondanks al uw maatregelen, is uw pas helaas toch gestolen... bel dan voor de postbank: 0582-126000 en voor de banken: 0800-0313 om uw pas meteen te laten blokkeren en doe aangifte bij de politie.