Ministerie van Justitie

Deurwaarder komt langs bij niet betalen verkeersovertreding 17 december 2002

Weggebruikers die hun verkeersboete niet betalen krijgen niet alleen een substantiële verhoging van het boetebedrag, maar lopen ook de kans dat ze een deurwaarder langs krijgen of dat hun rijbewijs of auto wordt ingevorderd. In het uiterste geval lopen zij de kans te worden gegijzeld; zij blijven dan in de cel zitten tot het bedrag, inclusief verhogingen, is betaald.

Verhalen als zouden verkeersovertreders vaak vrijuit gaan, berusten op een fabel. Het artikel in een landelijk ochtendblad dat er een probleem is met het straffen van verkeersovertreders en dat verkeersboetes massaal niet worden betaald is dan ook 'een indianenverhaal'.

De krant geeft haar lezers dus niet alleen verkeerde informatie, maar kan er ook de oorzaak van zijn dat mensen worden geconfronteerd met hogere kosten of een bezoek van de deurwaarder. Uit de meest recente cijfers van het Centraal Justitieel Incasssobureau (CJIB) blijkt dat 95,8 procent van de beschikkingen betaald wordt in het acceptgiro-traject. Het deurwaarderstraject levert nog eens twee procent betalers op (97,8 procent). De eerste mogelijkheid in dit traject is het sanctiebedrag van de rekening van betrokkene af te halen. Dit kan zonder zijn toestemming; wel moeten de persoonsgegevens en het rekeningnummer van vorige boetes bij het CJIB bekend zijn. Als dit niet het geval is, gaat de zaak naar de deurwaarder die eventueel beslag kan leggen op de goederen van betrokkene. De uiterst kleine categorie die volhardt in de weigering te betalen, gaat het dwangmiddelentraject in, bestaande uit stap één, inname rijbewijs, stap twee, buitengebruikstelling voertuig en stap drie, gijzeling (let op: de boete is hiermee niet afgedaan!). In deze drie fasen wordt nog eens 0,6% van het totaal aantal boetes betaald (het inningspercentage nadert de 100%). Minder dan 1 procent komt uiteindelijk in het gijzelingstraject terecht. Dat betekent echter dat de boete gewoon blijft openstaan. Een soort uitstel van betaling dus voor de overtreder. Er is geen sprake van dat zij hun straf ontlopen.

Bron: Openbaar Ministerie