Nederlands Politie Instituut


REACTIE OP HET RAPPORT VAN DE COMMISSIE FEITENONDERZOEK VEILIGHEID EN BEVEILIGING PIM FORTUYN
(Commissie van den Haak)

Het Korpsbeheerdersberaad (Kbb) en de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) geven via dit bericht een eerste reactie op hoofdlijnen op het rapport van de Commissie Van den Haak voor zover het de politie betreft.

Kbb en RHC zijn van mening dat de commissie gedegen onderzoek heeft verricht.
De constatering van de commissie is, dat de verantwoordelijkheid voor persoonsbeveiliging primair een verantwoordelijkheid is van de individuele burger en de organisaties daaromheen. In het verlengde daarvan heeft de overheid een verantwoordelijkheid. Kbb en RHC onderschrijven deze constatering.
De hoofdconclusie ten aanzien van de politie, te weten dat alle korpsen op de een of andere manier tekortgeschoten zijn in hun informatievoorziening, wordt grotendeels onderschreven en is al eerder onderkend. Als antwoord op de tekortkomingen van de gemeenschappelijke informatiehuishouding op het terrein van openbare ordehandhaving, die zich openbaarden na de aanslagen van 11 september 2001, is op initiatief van de RHC begin 2002 een start gemaakt met de verbetering van de informatiehuishouding op het gebied van openbare orde en veiligheid. Deze verbetering richt zich op betere informatie-uitwisseling binnen korpsen, tussen korpsen onderling en tussen korpsen en de diensten op nationaal niveau.

De conclusies en aanbevelingen van de commissie worden besproken door kabinet en parlement. Mede op basis van deze beraadslagingen zullen verdere maatregelen ter verbetering van de persoonsbeveiliging worden genomen.