Cito

Citogroep neemt certificeringactiviteiten 4TP over

De Citogroep heeft op 17 december de Stichting Instituut voor Best Test Practice 4TP overgenomen. De Stichting 4TP bevordert het verantwoord gebruik van testinstrumenten op het gebied van Human Resource Management. De in Arnhem gevestigde Citogroep staat binnen en buiten Nederland bekend als dé expert op het gebied van het valide en betrouwbaar meten van (leer)prestaties. Met deze overname, door volle dochter Cito Certification BV, begeeft de Citogroep zich op de HRM-markt.

Voor de Citogroep (
www.citogroep.nl) is certificering een belangrijke vorm van dienstverlening op het gebied van meten van (leer)prestaties. Daartoe is Cito Certification BV opgericht. Cito Certification BV houdt zich naast de certificering op HRM-gebied onder meer bezig met het certificeren van projectmanagers volgens internationale standaarden. Cito Certification BV is onafhankelijk en werkt met een team van vooraanstaande certificerings- en toetsdeskundigen. De trekker van 4TP, dr. Wouter Schoonman, zal vanuit dit team opereren.

Bij 4TP (
www.4tp.nl) gaat het om vier te onderscheiden activiteiten. In de eerste plaats is er het beoordelen van de tests zelf die personeelsfunctionarissen gebruiken bij het werven en beoordelen van personeel. Voldoen die aan de eisen die aan goede tests gesteld moeten worden? Ten tweede gaat het om de vraag of personeelsfunctionarissen in staat zijn om de tests ook op de goede manier te gebruiken. De derde activiteit is nagaan of de bedrijven in de praktijk de internationaal vastgestelde regels van het gebruik van tests ook daadwerkelijk naleven. En ten slotte worden op de site van elk van de activiteiten openbare registers bijgehouden. Daar kunnen bijvoorbeeld personen die HRM-tests moeten ondergaan zowel zien of tests en professionals voldoen aan vastgestelde kwaliteitscriteria en of bedrijven waar de tests worden afgenomen dat doen volgens geldende regels.

Internationale positionering
Teneinde het 4TP keurmerk (internationaal) sterker te positioneren zijn besprekingen gaande met Det Norske Veritas (DNV) voor het certificeren van personen die tests afnemen. DNV is, met meer dan 500.000 gecertificeerden, de grootste mondiale speler op het gebied van persoonscertificering. Met DNV werkt Cito Certification BV ook in andere projecten samen.