Partij van de Arbeid

LET OP HERZIEN PERSBERICHT

PERSBERICHT

Den Haag, 17 december 2002

Reactie PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos op CPB-cijfers

De CPB-cijfers laten een drastische verslechtering van de economische vooruitzichten zien. De economie herstelt zich wel, maar veel trager dan verwacht. Vooral voor de werkgelegenheid en het overheidstekort is dat slecht. Daarom moet het nieuwe kabinet allereerst een veel actiever beleid voeren om de banenmachine weer op gang te brengen en de groeiende werkloosheid te stoppen. Het CPB bevestigt dat banengroei het beste is om de economie weer aan de gang te krijgen.

Daarbij past het sluiten van een meerjarig Sociaal Akkoord. Het gaat nu niet om het geven van grote lastenverlichting. Daar is geen ruimte voor nu het financieringstekort oploopt. De PvdA kiest niet voor algemene lastenverlichting, maar voor gerichte lastenverlichting en voor actief werkgelegenheidsbeleid om de economie weer te laten groeien.

Hopelijk ziet het kabinet nu ook dat enorm bezuinigen voor algemene lastenverlichting (OZB, kwartje van Kok en compensatie ziektenkostenstelsel) de verkeerde aanpak is om de economie te herstellen. Bovendien worden de problemen in zorg, onderwijs en veiligheid op die manier helemaal niet opgelost.