NEDERLANDS SPOORWEGMUSEUM

Persbericht 17-12-2002

Commissie Welstand enthousiast over ontwerp Spoorwegmuseum

Vanmorgen om 11.15u heeft de Commissie van Welstand van de Gemeente Utrecht het ontwerp voor het nieuwe Spoorwegmuseum goedgekeurd. Of zoals de voorzitter het verwoordde 'we zijn heel enthousiast over de plannen en we kijken uit naar het moment dat we door het gebouw kunnen lopen!'. Na een intensieve dialoog tussen commissie en architecten, presenteerde Arc2 Architectuurstudio vandaag het ontwerp. De nadruk lag op de materiaalkeuze en invulling van de gevels. Het resultaat is een moderne werkplaats met metselwerkgevels die eruit ziet alsof hij er al jaren staat. De landschapsarchitecten van VDVDV presenteerden het ontwerp voor de tuin.

Eerder dit jaar hebben de architecten de eerste plannen al gepresenteerd aan de Commissie van Welstand. In september werden de bouwvolumes goedgekeurd en de inrichting van het museumplein. Vandaag was de verdere detaillering onderwerp van gesprek.

Het nieuwe Spoorwegmuseum wordt een gebouw dat doet denken aan een oude spoorwerkplaats. De werkplaats wordt opgetrokken uit baksteen. De grote kozijnen worden afwisselend ingevuld met glas of dichtgemaakt met vezelcementplaat. Door het dak van dit gebouw steken drie studio's die 'werelden' worden genoemd. De studio's krijgen elk een eigen materiaal, respectievelijk geteerd hout, koper en golfplaat.

De 'werelden' vertellen over de belangrijke tijdperken van het spoor. Zo komt er een wereld over het stoomtijdperk, één over de grandeur van het spoor en een wereld over de glorie der techniek. Soms zal de bezoeker het idee hebben dat hij door een filmdecor loopt, dan weer waant hij zich in een luxe trein op weg naar het Verre Oosten of hij stapt in een karretje voor een reisje waar de vonken vanaf spatten!

In september 2003 hoopt het museum haar deuren te kunnen sluiten om te starten met de nieuwbouw. Anderhalf jaar later gaat het museum dan weer geheel vernieuwd open.


---

---