UNETO

APK-Keuring woninginstallaties dringend noodzakelijk

Naar aanleiding van een bijna fataal ongeluk met cv-ketels in Borne roept ondernemersorganisatie UNETO-VNI de overheid op de controle op de veiligheid van woninginstallaties nu eindelijk serieus te nemen. De installateursvereniging heeft hiervoor het voortouw genomen bij het Ministerie van VROM. Om ongelukken in de toekomst te voorkomen, is actie nú noodzakelijk. UNETO-VNI pleit dan ook voor een APK-keuring voor woninginstallaties.

Onderzoeksrapport
Afgelopen vrijdag werd een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat niemand zich in Nederland bezighoudt met de naleving van gas- en elektriciteitsvoorschriften voor woningen. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM.

Afwachtend
Het bijna-ongeval met Cv-ketels in Borne maakt volgens UNETO-VNI nog eens duidelijk dat controle op de veiligheid van woninginstallaties dringend noodzakelijk is. In het verleden was dit een taak van de nutsbedrijven maar de geprivatiseerde energiebedrijven voeren deze gemeentelijke taak niet langer uit. De controle is nu een zaak van de gemeenten maar deze pakken dit niet op. Reden is een gebrek aan mankracht en kennis. Kortom: de overheid neemt op dit punt een te afwachtende houding aan waardoor het gevaar op ongelukken in de toekomst reëel is.

APK-keuring
Al jaren pleit de ondernemersorganisatie voor handhaving van de regels die de veiligheid van woninginstallaties moet borgen. De ondernemersorganisatie heeft vorig jaar bij VROM een voorstel gedaan om woninginstallaties, met name in de bestaande bouw, veiliger te maken. Het voorstel voorziet in het opstellen van een rapport waarin het huidig functioneren van de installatie wordt beschreven. Bovendien wordt aangegeven wat er moet gebeuren om de installatie eventueel weer naar behoren te laten werken. Een dergelijke 'APK-keuring' voor woninginstallaties kan worden uitgevoerd door ter zake kundige installateurs.
De brancheorganisatie roept de overheid op om haast te maken met de invoering van deze APK-keuring. Dat is in het belang van de veiligheid van de gehele Nederlandse bevolking.

////einde persbericht////