Ingezonden persbericht


Amsterdam, 17 december 2002

Persbericht

Amsterdam Anders woedend over plan Grenscontroles A10

De fractie van Amsterdam Anders/De Groenen is woedend over de plannen die de politietop heeft gelanceerd om "grenscontroles" in te voeren aan de rand van Amsterdam. De partij ziet de plannen als een volgende stap op weg naar een politiestaat. De partij is onthutst dat de politie kennelijk al geruime tijd aan de uitvoering van deze plannen werkt zonder dat de politiek op de hoogte was. Fractielid René Danen van Amsterdam Anders: "Kennelijk denkt de politie dat dit soort zeer ingrijpende maatregelen die de burgerrechten aantasten genomen kunnen worden zonder democratische controle of toestemming. Dat voorspelt niet veel goeds als de politie daadwerkelijk al deze bevoegdheden zou krijgen".

Veiligheidsring wordt gebruikt voor illegalenjacht Volgens korpschef Jelle Kuiper is de veiligheidsring om Amsterdam ook bedoeld om "in- en uitgaan van illegalen' in de gaten te houden. Amsterdam Anders/De Groenen vreest dat dit uitdraait op een regelrechte illegalenjacht. De gemeenteraad van Amsterdam heeft tot nou toe altijd gezegd, met oog op de geschiedenis van Amsterdam, in deze stad geen razzia's op illegalen te willen. Met dit plan komt dit nu helaas toch in zicht, volgens de partij.

Raad niet geïnformeerd
Amsterdam Anders/De Groenen is geschokt dat bij de politie al een speciale commissie actief is om dit plan voor grenscontroles op de A10 uit te werken zonder dat de gemeenteraad ergens van af weet. Uit de pers blijkt dat ook burgemeester Cohen niet op de hoogte was. De partij heeft in schriftelijke vragen aan het college van B&W vandaag dan ook gevraagd of er wel voldoende controle is vanuit het stadhuis op waar de politie mee bezig is.

Veiligheidsringen zijn overbodig
Amsterdam Anders/De Groenen is van mening dat een dergelijke veiligheidsring helemaal niet nodig is. Ook Korpschef Kuiper zegt vandaag in Het Parool dat de onveiligheid in de stad al afneemt. De partij denkt dat deze veiligheidsringen alleen maar bij zullen dragen aan een verder gevoel van onveiligheid. Bovendien kunnen de 1000 agenten (eenvijfde van het korps) die er voor nodig zijn beter ingezet worden om gericht de daders van misdrijven op te sporen.