Ingezonden persbericht

Stichting Van Gogh & Drenthe haakt in op tentoonstelling in Kunsthalle Bremen

Basis voor "Van Gogh: Die Felder" ligt in het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam

De tentoonstelling "Die Felder" met werken van Vincent van Gogh in de Kunsthalle Bremen en het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam zijn op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Beroemd zijn ze, de velden van Van Gogh. Vooral die uit zijn Franse periode. Voor het eerst wordt dit thema in Bremen als een apart onderdeel binnen zijn omvangrijke werk belicht . Een collectie van veertig schilderijen en tekeningen is uit verschillende musea in Europa bijeengebracht rond het schilderij "Het veld met de klaprozen", in eigendom bij de Kunsthalle. De basis voor al die werken ligt in het uitgestrekte veengebied van Zuidoost Drenthe, in de omgeving van Nieuw-Amsterdam. Daar schetste hij zijn eerste velden, veengebieden uitgestrekt en leeg, met simpele potloodstrepen op papier.

Het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam biedt als centraal informatiepunt en kenniscentrum over de Drentse periode van Vincent van Gogh tal van achtergronden rond de ontwikkeling van de later zo wereldberoemde stijl van de schilder en zijn visie op mensen en landschappen. Het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam geeft niet alleen de mogelijkheid om zich letterlijk te verplaatsen in de leefwereld van de schilder in het najaar van 1883, - door zijn kamer te bezoeken en in zijn café te zitten-, maar besteedt ook aandacht aan de ontwikkeling van het landschap en het harde leven van de veenarbeiders en de kleine boeren. Groepen waartoe Van Gogh zich zeer voelde aangetrokken.

Voor het Van Gogh Huis te Nieuw-Amsterdam is in het internationale Van Gogh jaar 2003 door het Van Gogh Museum en het Kröller Muller Museum een bijzondere plaats ingeruimd in het kader van de 150-ste geboortedag van Vincent van Gogh.