Vlaamse overheid

Deze week startte Paul Van Grembergen (SPIRIT), Vlaams minister bevoegd voor monumentenzorg, de beschermingsprocedure voor de twee grote Gentse kunstscholen: de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Academiestraat) en de Hogere Instituten Sint-Lucas (Zwarte Zusterstraat).

Volgens Van Grembergen zijn beide scholen representatieve en toonaangevende voorbeelden van de 19-de-eeuwse ontwikkeling van het kunstonderwijs in Vlaanderen en in bijzonderheid in Gent. Beide hebben historisch gezien hun eigen achtergrond en ideeëngoed.

Het onderwijs in de Sint-Lucasschool had een uitgesproken katholiek en kunstambachtelijk karakter, in tegenstelling tot de burgerlijk geïnspireerde Academie die zich sterk richtte op het artistieke aspect van het kunstonderwijs. Bovendien legde men zich in Sint- Lucas vooral toe op de neogotiek, terwijl de Academie koos voor het neoclassicisme en de klassieke opleiding.

Het historische belang van beide scholen wordt tevens weerspiegeld in de gebouwen waarin ze zijn gehuisvest en die met de beslissing van minister Van Grembergen worden beschermd als monument. De Academie vond haar intrek in het 17-de-eeuwse college van de Augustijnen dat in de 19-de eeuw verschillende malen werd uitgebreid. Voor de huisvesting van de Sint-Lucasschool werd vanaf 1875 een neogothisch complex opgetrokken tussen de Oude Houtlei, de Zwartezustersstraat en het Ingelandgat.

Bijzonder voor de Sint-Lucasschool zijn de bibliotheek, de als 'Musea' ingerichte ruimten en de grote en kleine beeldentuin met een unieke collectie boeken, modellen, afgietsels en architectuurelement.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be , woordvoerder (02/553 23 11)
---