Openbaar Ministerie

Anonieme Meldlijn: 50 aanhoudingen

---

In de eerste drie maanden na de start van de meldlijn Meld Misdaad Anoniem is het gratis telefoonnummer 0800-7000 bijna 17.000 keer gebeld. Uiteindelijk hebben al deze telefoontjes geleid tot 1500 meldingen met behandelbare informatie. Dit is 21% van alle voor M. bedoelde telefoontjes. De kwaliteit van deze meldingen is goed. Voor de meeste pilotkorpsen en het Verbond van Verzekeraars is 75% van de informatie bruikbaar. Tot nu toe zijn er zo'n 50 aanhoudingen verricht. Zo is een uitbraak uit een gevangenis voorkomen, zijn er vele hennepplantages opgerold, zijn er drugsdealers aangehouden, een aantal straatroofzaken opgelost en er zijn maatregelen genomen bij een melding over een mogelijke terroristische aanslag. Ook was er informatie over mogelijke daders bij een schietpartij, een XTC-transport, kindermishandeling en een verkrachting.

Feiten & cijfers
De tips richten zich vooral op:
· drugshandel (607 meldingen 41%),
· fraude (117 meldingen 8%)
· en vreemdelingenzorg (127 meldingen 9%)
· diefstal (85 meldingen 6%)
· zedenmisdrijven, moord en doodslag/bedreiging en mishandeling zijn ieder met 57 meldingen goed voor 4% .

De gemiddelde gespreksduur in september was ruim 2 minuten, in oktober was dat 3 minuten en in november belde men iets meer dan 2,5 minuut met M.

In het begin is veel gebeld naar 0800-7000 om informatie op te vragen over de doelstelling en werkwijze van de meldlijn.

Er is 953 keer door "plaagbellers" naar M. gebeld, dat is 7% van het totaal aantal telefoontjes.

Resultaten per pilotorganisatie
Door de politie Amsterdam-Amstelland (200 meldingen) zijn twee drugsdealers aangehouden en is een moordaanslag als afrekening in het criminele circuit voorkomen. Daarnaast is er bruikbare informatie binnengekomen over de mogelijke daders van een schietpartij, een geweldadige straatroof, een XTC-transport, handel in drugs, handel in vuurwapens, kindermishandeling, verkrachting en andere zedenzaken.

In Haaglanden (220 meldingen) is een 22-jarige Hagenaar aangehouden in het bezit van drugs en veel geld. Bij twee invallen zijn drie personen aangehouden en is 1000 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen. Een hennepplantage is opgerold en een straatroof is opgelost.

In Utrecht (228 meldingen) zijn er tips over de serieverkrachter binnengekomen, een aanhouding heeft nog niet plaatsgevonden, twee 16-jarige verdachten van een straatroof zijn aangehouden en hebben 8 berovingen bekend. Een aantal hennepkwekerijen zijn opgerold en in samenwerking met de arbeidsinspectie zijn twee illegalen aangehouden.

In IJsselland (43 meldingen) is een aanhouding verricht inzake prostitutie en vrouwenhandel. Er is een aantal hennepplantages opgerold. Veel meldingen zijn nog in onderzoek of toegevoegd aan lopend onderzoek.

In Twente (73 meldingen) is een poging tot uitbraak van een crimineel uit een gevangenis voorkomen. Een aantal hennepkwekerijen zijn opgerold en er is een aanhouding verricht inzake een mishandeling. Ook is in samenwerking met het regionale programma ' Onder de Loep' een mogelijke verdachte van een steekpartij bekend geworden.

Bij het Verbond van Verzekeraars (51 meldingen) is een onderzoek gestart naar een mogelijke fraude bij een brand. Ook is een schadeclaim niet uitbetaald in verband met fraude omtrent de verzekering van een voertuig.