Gemeente Utrecht

L.S.,

Hierbij de antwoorden op schriftelijke vragen van de heer P.F.C. Jansen en mevrouw A. van Rooij inzake de baggerproblematiek in Lunetten, nr. 116.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN
116 Schriftelijke vragen SP en D66 de heer P.F.C. Jansen en mevrouw A. van Rooij (ingekomen 13 december 2002)

Op 4 juni 2002 heeft het college van B&W geantwoord op schriftelijke vragen van de D66-fractie over de vertraging bij het vinden van een baggerberging voor de wijk Lunetten. Door het ontbreken van een berging kan er niet of nauwelijks gebaggerd worden, wat negatief uitpakt voor het waterbeheer en de visstand. Hoewel hierover al jaren overlegd wordt tussen waterschap en gemeente, er alleen al sinds de laatste verkiezingen drie keer aandacht voor is gevraagd door raadsleden van verschillende fracties en het collegeprogramma "Utrecht in uitvoering" heet, lijkt uitvoering in dit geval verder weg dan ooit.

Dat brengt ons op de volgende vragen:


1. Op 4 juni antwoordde U (vraag 3): "Aan een adviesbureau is opdracht verstrekt om binnen de gemeentegrenzen van Utrecht de locaties te vinden die voldoen aan de randvoorwaarden uit het Baggerplan Utrecht. Dit onderzoek zal hopelijk nog voor de zomer van 2002 zijn afgerond." Is dit onderzoek inmiddels afgerond en zo ja: wat heeft dit opgeleverd?
2. Iets verderop antwoordde U op 4 juni: "Indien meer dan een locatie geschikt gevonden wordt, zal in overleg met de andere gebruiker (het Hoogheemraadschap) een keuze worden gemaakt. Vervolgens zal gesproken worden over de aankoopkosten of huursom (het Hoogheemraadschap wenst over een periode van 10 jaar of meer over het depot te kunnen beschikken). De exploitatie vindt plaats door het Hoogheemraadschap en de gemeente zal gebruik maken van een deel van de capaciteit. Na ambtelijke overeenstemming zal de overeenkomst aan uw raad worden voorgelegd. Naar verwachting zal dat eind 2002 gebeuren." Kunt U aangeven of al ambtelijke overeenstemming bereikt is? Zo ja: waarom is de gemeenteraad nog geen overeenkomst voorgelegd? Zo nee: hoe lang moeten we nog op Utrecht in Uitvoering wachten?
3. Is U bekend dat de werkgroep Bagger van het Bewoners Overleg Lunetten een groot aantal suggesties heeft gedaan voor mogelijke opslag van bagger in de wijk, waarbij de locatie spoorwegdriehoek bovendien een sterke voorkeur heeft van het hoogheemraadschap? Kan dit draagvlak in de wijk benut worden om snel het papierwerk rond te maken en te starten met de uitvoering?
Antwoord van burgemeester en wethouders
(verzonden 17 december december 2002)


1. Ja. Er zijn meerdere locaties gevonden die in principe in aanmerking komen voor de vestiging van een baggerdepot.
2. Op 17 december 2002 heeft ons college besloten om het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden te vragen een voorkeur uit te spreken voor een of meerdere locaties uit een lijst gebaseerd op de door u genoemde studie. Voor de locatie van voorkeur zal daarna de vereiste ontheffing in het kader van de wetgeving op de ruimtelijke ordening worden aangevraagd. Ja. Op basis van het draagvlak in de wijk is gezocht naar mogelijkheden in de wijk om een baggerdepot in te richten. Het gemeentelijk papierwerk is inmiddels gereed in die zin dat bij het bevoegde gezag (provincie Utrecht) de benodigde vergunningen zijn aangevraagd. Wij vertrouwen op een positieve beschikking en rekenen erop dat door het draagvlak in de wijk er geen bezwaar tegen een dergelijke beschikking zal worden gemaakt.

Met vriendelijke groet,
Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht.