Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

DEN HAAG

Directie Politieke Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

17 december 2002

Auteur

J. Werner

Kenmerk

DPZ/261/02

Telefoon

070 348 5838

Blad


1/1


Fax

070 348 6639

Bijlage(n)


2


E-mail

jaap.werner@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording van vragen van de leden Wilders en Cornielje over de financiering van terrorisme

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en Cornielje over de financiering van terrorisme. Deze vragen werden ingezonden op 3 december 2002 met kenmerk 2020303940.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Remkes, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en de heer Donner, minister van Justitie, op vragen gesteld door de leden Wilders en Cornielje (beiden VVD) over de financiering van terrorisme

Vraag 1

Bent u bekend met een voorstel van Amerikaanse inlichtingendiensten om Saoedi-Arabië negentig dagen de tijd te geven om financiers van Al Qa'ida aan te pakken? Wat is het standpunt van de Amerikaanse regering in dezen?

Vraag 2

Zijn zeven van de negen grote financiers van Al Qa'ida die door de Amerikaanse inlichtingendiensten worden genoemd, Saoedi's?

Antwoord

Tussen de Verenigde Staten en Saoudi-Arabië bestaat een allengs intensiever wordende samenwerking op dit terrein. Van Amerikaanse zijde wordt gesteld dat deze samenwerking op tal van terreinen naar tevredenheid verloopt, maar dat er zonder meer ruimte is voor verbetering. Van een tijdslimiet is ons niets bekend.

Vraag 3

Zijn de namen van de negen grote financiers van Al Qa'ida die door de Amerikaanse inlichtingendiensten worden genoemd ook bij de Nederlandse regering bekend? Spelen de betreffende financiers ook een rol bij de financiering van radicaal-islamitische activiteiten in Nederland?

Antwoord

De AIVD doet gelet op wettelijke verplichtingen geen mededelingen over individuele zaken.

Vraag 4

Heeft u kennis genomen van uitspraken van David Aufhauser, topman van het Amerikaanse ministerie van Financiën, over drogredenen die binnen de Europese Unie worden gehanteerd bij het niet willen benoemen van Hamas (in zijn geheel) als een terroristische organisatie? Bent u het met David Aufhauser eens dat het sluizen van geld via Hamas voor goede doeleinden, terwijl bekend is dat binnen Hamas ook terroristische activiteiten worden bedreven, neerkomt op "tarten van het gezonde verstand"?

Antwoord

Sinds 27 december 2001 staan de Izz-al-Din al Qassem brigade (de militaire tak van Hamas) op de EU-lijst van terroristische organisaties waartegen financiële sancties moeten worden genomen (onder andere bevriezing tegoeden). In EU-kader wordt momenteel nog overlegd over de kwestie van plaatsing van Hamas op deze lijst, maar er is geen sprake van de vereiste unanimiteit binnen de EU. In deze discussie spelen argumenten van fungibiliteit van donaties en van onderscheid tussen sociale en gewelddadige activiteiten van dezelfde organisatie een rol.

Overigens kunnen, gezien het vertrouwelijke karakter, langs deze weg geen nadere mededelingen worden gedaan over deze beraadslagingen.

Vraag 5

Wanneer beantwoordt u de vragen over financieringen vanuit Saoedi-Arabië?

Antwoord

Heden.

De Volkskrant 27 november jl. en Trouw, 27 november jl.

Trouw, 27 november jl.

Kenmerk 2020301750 en 2020302060.

===