Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
98

Directie:
voorlichting

17-12-2002

Status:
informatie

Stichting Actueel Verleden presenteert geschiedenis voor breed publiek

De nieuwe stichting Actueel Verleden wil de Nederlandse geschiedenis onder de aandacht brengen van het grote publiek. De stichting presenteert historische achtergronden van actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Daarbij maakt zij gebruik van collecties en expertise uit verschillende instellingen. Dit schrijft minister Van der Hoeven vandaag aan de Tweede Kamer.
Initiatiefnemers en oprichters van de stichting zijn de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief, het Rijksmuseum, het Letterkundig Museum, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en het Centraal Bureau voor Genealogie. Het Ministerie van OCenW ondersteunt de activiteiten in de 2-jarige pilotfase van de nieuwe stichting met 600.000 euro.

Uitgangspunt voor de stichting Actueel Verleden is dat kennis over het verleden bijdraagt aan een beter begrip van het heden. De stichting richt zich op themas als integratie, culturele identiteit en democratie. Omdat de historische kennis over dergelijke themas is verspreid over een groot aantal instellingen en collecties, werkt de stichting samen met archieven, musea en bibliotheken, wetenschappelijke en maatschappelijke instellingen. De stichting krijgt geen eigen collectie, maar maakt gebruik van bestaande faciliteiten en expertise.

Een ontmoetingsplaats
De stichting wil een Boulevard van het Actuele Verleden realiseren waar mensen de geschiedenis kunnen beleven, bediscussiëren en bestuderen. Een plaats waar educatie en presentatie hand in hand gaan met amusement en ontspanning.
Actueel Verleden gaat werken met interactieve presentaties via internet, met digitale discussiefora en communities, radio en televisie, rondreizende exposities, lespakketten, studiebijeenkomsten en symposia. Actueel Verleden biedt ook digitale toegang tot de collecties van bibliotheken, archieven, musea en andere instellingen. In de Boulevard van het Actuele Verleden staat het verhaal centraal. Het verhaal bepaalt welke presentatievorm wordt gekozen en welke objecten, documenten, beeld- en geluidsfragmenten nodig zijn. De stichting Actueel Verleden is een netwerkorganisatie die telkens die bronnen aanboort die op dat moment nodig zijn. Actueel Verleden richt zich met name op het onderwijs, binnen- en buitenlands toerisme en nieuwe Nederlanders.

De nieuwe stichting heeft geen wetenschappelijke staf, maar werkt met een redactie die de programmering verzorgt. Actueel Verleden zal de komende 2 jaar kijken of de concepten aanslaan bij het publiek. Het bureau van de stichting wordt gehuisvest in het gebouw van het Nationaal Archief in Den Haag.


Zie ook:
brief Tweede Kamer
plan Boulevard
pilotfase Boulevard
concept-statuten

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl