Gemeente Heerlen

Overlast rondom station nu beheersbaar!

Heerlen kijkt tevreden terug op 1 jaar Operatie Hartslag

Heerlen kijkt zeer tevreden terug op de bereikte resultaten van 1 jaar Operatie Hartslag en zet nu nieuwe stappen vooruit. In juni 2001 is het project van start gegaan. Er is sindsdien veel bereikt. Alle partijen hebben een grote inzet geleverd. De situatie in en rond het station is sterk verbeterd. Maar we zijn er nog niet. Komend jaar zullen we alle inspanningen voor een schoon station en een veilige binnenstad handhaven. Daarnaast gaat extra aandacht uit naar de situatie in de binnenstad in de avond- en nachtelijke uren. Die laat nu nog te wensen over.

Operatie Hartslag Heerlen is een driejarig project met als belangrijkste doel een veilige en beheersbare binnenstad van Heerlen. Het plan richt zich zowel op repressie van de drugsoverlast als op zorg voor opvang en begeleiding van verslaafden. Om een maximaal effect te bereiken, zijn o.a. gemeente, Parkstad Limburg, NS, Hermes, politie, KLPD, OM, GGD, CAD, RIMO, Mondriaan Zorggroep, Leger des Heils, ondernemers en bewoners een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Alleen door een gezamenlijke en integrale aanpak heeft het project kans op goede en langdurige resultaten.

Veel bereikt
De partners zijn tevreden over de geboekte resultaten en de onderlinge samenwerking. De lijnen naar elkaar zijn kort en de inzet is groot. Er is veel meer afstemming dan voorheen tussen het zorg- en handhavingsbeleid van de diverse partners en de uitvoering ervan. En deze aanpak blijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Uit enquêtes blijkt dat bezoekers en reizigers positieve veranderingen in en rond het station opmerken en de omgeving als veiliger en schoon beschouwen. Er mag zelfs gesproken worden over een beheersbare situatie. Ook de regionale bijstand van de politie Limburg-Zuid kan als groot succes genoemd worden. Wat betreft de zorg heeft de realisatie van de nachtopvang en de ontwikkeling van het zorgpassysteem een wezenlijke bijdrage geleverd aan de beheersing van de problematiek. Verslaafden zien er verzorgder uit en nemen steeds meer deel aan de werkprojecten. En dat heeft weer een positief effect op de overlast!

Nieuwe taakstelling
Komend jaar zullen we alle inspanningen rond het station en in de binnenstad handhaven. Het station moet schoon blijven! Extra aandacht gaat uit naar de situatie in de binnenstad na sluitingstijd van de winkels. Hoogste prioriteit wordt dan ook de aanpak van dealers en runners in de avond- en nachtelijke uren. En daar zijn we al hard mee aan de slag.

In oktober heeft de gemeenteraad de invoering van cameratoezicht in de binnenstad goedgekeurd. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen hiervoor. Daarnaast is de binnenstad onlangs aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat er preventief gefouilleerd kan gaan worden. Ook is het gebied waar gebiedsontzeggingen opgelegd kunnen worden uitgebreid. Eventuele uitwaaiering naar andere wijken door deze repressieve aanpak moet ook voortvarend aangepakt worden.

Tot slot moet het beleid om voorzieningen voor verslaafden te vestigen uitgewerkt worden. Zo gaat de gemeente op zoek naar een nieuwe, definitieve plek voor de dag- en nachtopvang en naar nog één à twee extra locaties voor zorgvoorzieningen in de stad. En vanaf 1 januari 2003 wordt het zorgpassysteem toegepast, waardoor zorg alleen beschikbaar is voor verslaafden uit de eigen regio.

Gemeente Heerlen, 16 december 2002
Afdeling Communicatie
Maureen Bisscheroux, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl