Nederlandse Vereniging van journalisten

17/12/2002 NVJ Algemeen
Betere werkomstandigheden

Uitgeverijen gaan de arbeidsomstandigheden in hun bedrijven de komende jaren fors verbeteren. Dat zijn werkgevers, vakbonden en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overeengekomen in een arboconvenant dat vandaag is ondertekend.

Hoewel het ziekteverzuim bij uitgeverijen relatief laag is, blijkt uit onderzoek dat de 15.000 werknemers veel te maken hebben met werkdruk en RSI. Daarom is een plan van aanpak opgesteld om in vier jaar tijd het aantal RSI-gevallen met minimaal een derde terug te brengen, het aantal werkdrukklachten met een kwart en het aantal gevallen van werkstress met een derde. Het langdurig ziekteverzuim moet met minstens een kwart naar beneden. Partijen hebben hiertoe een budget van ruim anderhalf miljoen euro beschikbaar gesteld.

Oorzaken werkdruk en RSI
Bij de uitgeverijen ontstaat werkdruk door een combinatie aan factoren. Werknemers kunnen intern hun werktijden en -planning voor een groot deel zelf bepalen en dragen grote individuele verantwoordelijkheid. Extern zijn ze echter afhankelijk van opdrachtgevers en hebben ze te maken met deadlines. Het ontbreekt vaak aan teamwork, ondersteuning van collega's en goede interne communicatie, vooral tussen de verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Daardoor ervaart 80% het werk als geestelijk zwaar, 50% vindt het werk emotioneel zwaar.
De RSI-klachten komen voort uit de combinatie van werkdruk en veel computerwerk (gemiddeld 6.5 uur per dag). Werkplekken zijn lang niet altijd goed ingericht. Ook de werkcultuur is een bron van risico's. De overwegend jonge werknemers werken, ondanks concrete klachten, gewoon door. Dit kan op termijn leiden tot een sterke stijging van arbeidsongeschiktheid.

Plan van aanpak
Om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, zullen de convenantspartijen onder meer een instrumentenbox en kennisbank opzetten, RSI-consulenten binnen bedrijven opleiden en een bewustwordingscampagne voeren. Verder stimuleren ze een betere verzuimbegeleiding door het ontwikkelen van een registratiesysteem en het trainen van leidinggevenden, en komt er een brancheloket voor vroegtijdige reïntegratie van langdurig zieke werknemers. Individuele uitgeverijen maken ieder een eigen plan van aanpak.

Het plan van aanpak als Word.-doc (klik hier met de rechtermuistoets en kies: Opslaan als)

Deelnemende partijen
Het convenant is ondertekend door het Nederlands Uitgeversverbond, FNV Kiem, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, Dienstenbond CNV, De Unie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Werkgevers en ministerie financieren ieder de helft van de uitvoeringskosten.

Meer informatie:
Stichting Bedrijfstakbureau voor het Boeken- en Tijdschriftuitgeverijbedrijf,
Dhr. R.W. Schets,
tel. 0204309150,
btb@nuv.nl
www.uitgeverijbedrijf.nl