Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Maatregel kortingen en bonussen apotheekhoudenden

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

GMT/FBI-2343428

17 december 2002

Tijdens het debat over de VWS-begroting heb ik toegezegd u te zullen informeren over de achtergrond van de geraamde opbrengst van 280 mln euro voor de voorgenomen claw-back-maatregel rondom de kortingen en bonussen voor apotheekhoudenden. Met deze brief doe ik deze toezegging gestand. Tevens ontvangt u bij deze brief het onderzoeksrapport van Deloitte & Touche naar de hoogte van kortingen en bonussen aan apotheekhoudenden.

Uitleg opbrengst claw-back De Boston Consulting Group (BCG) concludeert in zijn rapport dat apotheekhoudenden in 2001 naar schatting 520 miljoen euro hebben ontvangen aan kortingen en bonussen op WTG-geneesmiddelen. De gemiddelde marge op single-source bedroeg 9%, op multi-source 37%. In de claw-back-maatregel heb ik gekozen voor percentages van 9% en 40%, waarbij het laatste percentage de korting is ten opzichte van de prijs van het referentieproduct, doorgaans het merkgeneesmiddel. Het gemiddelde prijsverschil tussen een merkgeneesmiddel en zijn generieke equivalenten bedraagt thans gemiddeld 3%, vandaar 40% in plaats van 37%. Deze percentages (9% en 40%) in combinatie met de verwachte kosten voor single-source- respectievelijk multi-source-geneesmiddelen in 2003 leveren volgens het BCG-onderzoek een maximale korting op de inkoopvergoeding van 650 miljoen euro. Dit is niet de maximale opbrengst, omdat met twee zaken nog geen rekening is gehouden. Ten eerste komen de kortingen van 9% en 40% in de plaats van de huidige claw-back van 6,82%. De opbrengst van de huidige claw-back zou in 2003 naar schatting 190 miljoen euro bedragen; deze moet in mindering worden gebracht op de maximale korting. Ten tweede zal ook de nieuwe claw-back-regeling, net als de huidige, een aftopping kennen. Deze aftopping voorkomt dat apotheken met relatief veel voorschriften waarop zeer lage kortingen worden gegeven, in de problemen komen. Door de aftopping is de opbrengst van de huidige claw-back 190 miljoen euro in plaats van 230 miljoen euro.

Het effect van een aftopping op (ongeveer) hetzelfde niveau als bij de huidige claw-back zal bij de nieuwe maatregel groter zijn. Het CTG onderzoekt thans verschillende opties voor de aftopping bij de nieuwe maatregel. Een schatting van het aftoppingseffect kan ik daarom nog niet geven. Vooralsnog ga ik uit van een opbrengst na aftopping en eventuele gedragseffecten van 470 miljoen euro. Na aftrek van de huidige claw-back-opbrengst (190 miljoen euro) resteert 280 miljoen euro.

Rapport Deloitte & Touche Deloitte & Touche gebruikt in dit rapport een macrobenadering om te komen tot een schatting van een bovengrens voor de kortingen en bonussen. Het u eerder toegezonden onderzoek van de Boston Consulting Group (BCG) maakt gebruik van zes verschillende microbenaderingen. De schatting van Deloitte & Touche bevestigt het beeld uit het BCG-onderzoek: de omvang van kortingen en bonussen aan apotheekhoudenden bedroeg in 2001 volgens de schatting van Deloitte & Touche maximaal 644 miljoen euro. Deze bovengrens ligt vlak boven de hoogste van de zes microschattingen uit het BCG-rapport.

1 Single-source-middelen zijn geneesmiddelen waarvan (nog) geen generieke versie op de markt is. Dit zijn vooral merkgeneesmiddelen waarop octrooi rust. Van multi-source-middelen zijn wel generieke versies beschikbaar.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus

Maatregel kortingen en bonussen apotheekhoudenden 1. Maatregel kortingen en bonussen apotheekhoudenden
Kamerstuk, 17-12-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18931 .