Dienst uitvoering en toezicht Energie

Persbericht 02-21

Den Haag, 17 december 2002

DTe: last onder dwangsom voor E.ON

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) heeft een last onder dwangsom van EUR 20.000 opgelegd aan elektriciteitsproducent E.ON Benelux Generations N.V. Indien E.ON niet binnen een week de door DTe gevraagde gegevens over de prijsstijgingen op de APX in de zomer van 2001 aanlevert, moet het bedrijf deze dwangsom betalen. Het is de eerste keer dat DTe een last onder dwangsom oplegt.

DTe is bevoegd om op grond van de Elektriciteitswet 1998 informatie op te vragen bij elektriciteitsproducenten. DTe heeft gegevens opgevraagd bij onder meer E.ON. De andere producenten hebben de gegevens wel aan DTe geleverd.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en DTe, als kamer binnen de NMa, zijn samen verantwoordelijk voor een goed werkende energiemarkt in Nederland. De sterk fluctuerende prijsontwikkelingen op de elektriciteitsmarkt in de zomer van 2001 vormde aanleiding voor NMa en DTe om advies te vragen aan het Market Surveillance Committee (MSC) over de werking van de Nederlandse elektriciteitsmarkt.