GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 17 december 2002 17:59
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Huursubsidie voor studenten is een feit

(17 december 2002)

Per 1 juli aanstaande krijgen studenten recht op huursubsidie. GroenLinks heeft hier lange tijd voor gestreden, en daarvoor zelfs een initiatiefwet gepresenteerd. Nu wordt de regering opgedragen dat wetsvoorstel verder uit te werken. Dat is de uitkomst van de stemmingen over de VROM-begroting. Zo kan eindelijk iets worden gedaan aan de kamernood onder studenten.

Dat is niet het enige voorstel van GroenLinks dat bij de stemming over de VROM-begroting is aangenomen.
- Bewoners van oude wijken die gedwongen worden te verhuizen, bijvoorbeeld door sloop of renovatie van hun woning, krijgen voortaan recht op een verhuiskostenvergoeding van minimaal ¤5.000,-.
- De overschotten van woningcorporaties, ter waarde van 10 miljard euro, moeten worden ingezet voor de stedelijke vernieuwing. Voor betaalbare woningen op Vinex-locaties, voor nieuwbouw en renovatie in de oude stadswijken en voor de bouw van meer jongeren- en ouderenwoningen.
- De Huursubsidiewet wordt niet verder uitgekleed. Dat werd nog wel bepleit in het Strategisch Akkoord. De Kamer heeft de inperking van het recht op huursubsidie voor lagere inkomens veroordeeld. Het kabinet moet nu een nieuw stelsel ontwikkelen, waarin huurders niet meer dan een vast percentage van hun inkomen aan de huur besteden.
- Huurders krijgen het recht om woningverbetering door hun verhuurder af te dwingen. De regering moet een wetsvoorstel voorbereiden waarmee de positie van groepen huurders wordt versterkt. Als huurders bijvoorbeeld, in ruil voor een hogere huur, nieuwe kozijnen willen, dan moet de verhuurder die wensen uitvoeren.
Ineke van Gent


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -