Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 17-12-2002 Persbericht brand in loods te Oirsbeek (HP 16.30 uur) Dinsdag 17 december 2002

Oirsbeek, loods uitgebrand.

Dinsdagmiddag 17 december 2002 heeft in een loods behorende bij een boerderij gelegen langs de Provinciale weg te Oirsbeek een brand gewoed. Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. De loods is grotendeels verloren gegaan.
De brand ontstond kort voor 13.00 uur in een losstaande loods behorende bij een boerderij tijdens het vernevelen van een kiemremmer voor de aardappelen. Dit vernevelen gebeurde door een medewerker van de boerderij. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend. De technische recherche van de politie stelt samen met de brandweer hierna nog een onderzoek in.
De brand was snel meester. Wel was men nog geruime tijd bezig met het nablussen. Van de zijde van de brandweer werd de brand bestreden als zijnde een grote brand. Dit werd gedaan omdat de plek van de brand hoog is gelegen en daardoor het benodigde bluswater moeilijke aangetrokken kon worden. De loods en met name de dakpartij is grotendeels verloren gegaan.
Tijdens de brand en het nablussen werd door de brandweer in de ruime omgeving gemeten op de aanwezigheid en het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. Deze werden echter niet gemeten. Onderzocht werd tevens of er mogelijk asbest in de dakpartij van de loods aanwezig is geweest. Door een gespecialiseerd bedrijf werden hiertoe metingen verricht. De uitslag van de meting gaf aan dat er in het brongebied (directe omgeving van de loods) asbest werd aangetroffen. De omgeving is inmiddels afgezet en morgen zal begonnen worden met een sanering. De Provinciale Weg in Oirsbeek is gedurende de gehele blusactie voor al het verkeer afgesloten geweest. Dit duurde tot 16.00 uur.