LEI

persbericht / nr. 1717

17-december-2002

Beperking risico's veevoer vraagt samenwerking

Aan de voedselveiligheid van dierlijke producten worden hoge eisen gesteld. Het gebruikte veevoer speelt bij die veiligheid een belangrijke rol. De herkomst en bestemming van het voer moeten daarom traceerbaar zijn. Verschillende organisaties binnen de keten hanteren daarvoor eigen systemen. Maar zowel de overheid, de mengvoerindustrie als de detailhandel onderschrijven het belang van één ketenomvattend systeem van 'tracking en tracing'. Op verzoek van het ministerie van LNV heeft het LEI samen met het IMAG en het Praktijkonderzoek Veehouderij de bestaande situatie in kaart gebracht en scenario's geschetst voor de invoering van zo'n ketenomvattend systeem. Die invoering vraagt samenwerking tussen de betrokken partijen. Het gezamenlijk inschakelen van een vierde, onafhankelijke partij kan het proces bevorderen.

Tracering in de mengvoerketen is nu deels al mogelijk, maar daarvoor moeten systemen van verschillende organisaties gekoppeld worden. Doordat deze systemen nog nauwelijks op elkaar zijn afgestemd, duurt tracering vaak (te) lang. Vooral kleinere partijen en productstromen blijven daarbij vaak buiten beeld. Verder loopt veel informatie over calamiteiten nog via het informele circuit.

De belangrijkste geledingen rond de mengvoerketen hebben elk hun eigen belang bij de invoering van tracking en tracing. De overheid let vooral op de publieke belangen van volksgezondheid en voedselveiligheid. Voor het mengvoerbedrijfsleven zijn de license to produce en een goede beheersing van het productieproces belangrijk. De detailhandel wil klanten binden door veiligheid te garanderen. Omdat de belangen verschillend zijn, zijn de drie geledingen gebaat bij een vierde, onafhankelijke partij met behulp waarvan ze tot een open samenwerking kunnen komen. Dit kan hen helpen bij de ontwikkeling van een ketendekkend systeem met een privaat karakter, waarbij de overheid zich kan beperken tot 'toezicht op toezicht'.

---

Tracking en tracing in de mengvoerketen; Een kritische beschouwing. Bekijk het rapport: 5.02.13.