Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

17-12-2002

Loonstijging 2,5 procent kan wel, afhankelijk van situatie

"De CNV BedrijvenBond blijft bij de cao-onderhandelingen uitgaan van de afspraken zoals die in het centraal akkoord staan voor wat betreft de loonvorming. Dit betekent dat de maximale uitkomst op loongebied 2,5 procent kan zijn, al dan niet in combinatie met eenmalige uitkeringen."

op uitspraken van voorzitter Doekle Terpstra van de CNV Vakcentrale. De bond vindt verder dat de loonvraag per sector en per bedrijf gefundeerd moet zijn op de financiele en economische situatie van onderneming of bedrijfstak. Een lappendeken over Nederland is wat de CNV BedrijvenBond betreft niet aan de orde.

Meer investeren
Daarnaast vindt de bond dat de budgetaire problemen van de overheid niet via het cao-overleg moeten worden opgelost, maar door de overheid zelf. Bovendien blijkt een belangrijke factor voor de vertraging van de economische groei de daling van het arbeidsaanbod te zijn. Het ligt dus meer in de rede te investeren in werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden dan nog voorzichtiger te doen met de loonsverhogingen.
Bovendien blijkt uit de voorspellingen van het CPB dat de ramingen voor de sectoren waarin de CNV BedrijvenBond actief is, niet slechter zijn geworden dan in voorgaande verkenningen. Derhalve is voor deze sectoren een verdere verlaging van de looneis of de uitkomst van cao-onderhandelingen allerminst vanzelfsprekend.

Grote moeite
Eind vorige week ging de bondsraad van de CNV BedrijvenBond met grote moeite akkoord met het centraal akkoord. De bondsraad wil onder meer dat de maximale loonstijging voor niet cao-lonen eveneens beperkt blijft tot 2,5 procent.
.

Houten, 17 december 2002

Nadere inlichtingen:

Jaap Jongejan (cao-coordinator)
030 - 6 348 348
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 348