Gemeente Nieuwegein

Boek over geschiedenis en architectuur van Nieuwegein

Deze week verschijnt het boek 'Nieuwegein geschiedenis en architectuur' verschenen. Het eerste exemplaar wordt woensdag 18 december tijdens een feestelijke bijeenkomst in ontvangst genomen door burgemeester Cor de Vos. Het boek gaat in op het ontstaan van het landschap in ons gebied, de ontginningen sinds de vroege middeleeuwen, de waterhuishouding, de landbouw en vele andere historische ontwikkelingen tot in de twintigste eeuw.

Een groot gedeelte van de publicatie is ook gewijd aan oudere en nieuwere monumenten tot ongeveer 1950. In totaal gaat het daarbij om meer dan tweehonderd objecten. Het boek besteedt aandacht aan bestaande monumenten zoals de buitenplaatsen Oudegein en Rijnhuizen, de kerken, het raadhuis en de diverse sluizen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarnaast kunt u alles lezen over de vele verdwenen ridderhofsteden en kastelen. Verder is er aandacht voor de arbeidershuizen aan de Stormerdijkstraat, woningen en winkels aan de Dorpsstraat, vroegere tagrijnzaken aan de Handelskade en het sluiswachtershuisje bij het Raadhuisplein.

De uitgave, deel 31 van de reeks 'Monumenteninventarisatie Provincie Utrecht, is tot stand gekomen door samenwerking van de Stichting Publicatie Oud Utrecht, de provincie Utrecht en de gemeente Nieuwegein.

Het 352 pagina's dikke boek, geïllustreerd met talrijke afbeeldingen, zoals kaarten, prenten, bouwtekeningen, oude en nieuwe foto's, is voor ¤ 22,75 te koop bij verschillende boekhandels in Nieuwegein: Manschot, Bruna, Verdouw en Appelhof.

Invoerdatum 17-12-2002