Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Conclusies rond bonussen apothekers bevestigd

Een nieuw onderzoeksrapport bevestigt de conclusies van minister De Geus over de te hoge kortingen en bonussen die apothekers ontvangen.

Het rapport is opgesteld door Deloitte & Touche in opdracht van de minister na kritiek op de berekeningswijze in het rapport dat de Boston Consulting Group (BCG) half november 2002 uitbracht.

Minister De Geus noemde het al eerder maatschappelijk onaanvaardbaar dat apothekers miljoenen verdienen aan de bonussen en kortingen. Deze moeten in de toekomst de klant toekomen, niet de apotheker. Daarom grijpt de demissionaire minister in op de uitgaven van de geneesmiddelen. De bonussen en kortingen die apothekers ontvangen, moeten worden doorberekend aan de patiënt.

Eerder berekende de Boston Consulting Group (BCG) dat apotheekhoudenden in 2001 naar schatting 520 miljoen euro hebben ontvangen aan kortingen en bonussen op WTG-geneesmiddelen. De nieuwe schatting van Deloitte & Touche bevestigt dit beeld: de omvang van kortingen en bonussen aan apotheekhoudenden bedroeg in 2001 maximaal 644 miljoen euro.

Voorlopig gaat de minister uit van een totale opbrengst van 470 miljoen euro. Na aftrek van de huidige claw-backopbrengst (190 miljoen euro) resteert 280 miljoen euro die extra ten goede komt aan de gebruikers van medicijnen en zorg.

Maatregel kortingen en bonussen apotheekhoudenden 1. Maatregel kortingen en bonussen apotheekhoudenden
Kamerstuk, 17-12-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18932 .

De Geus pakt bonussen apothekers aan 2. De Geus pakt bonussen apothekers aan
Nieuwsbericht, 15-11-2002

Demissionair minister De Geus grijpt in op de uitgaven van de geneesmiddelen. De bonussen en kortingen die apothekers ontvangen, moeten worden doorberekend aan de patiënt.