VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: Economie moet prominente plaats krijgen

VNO-NCW in reactie op CPB:
Economie moet prominente plaats krijgen

DEN HAAG, 17 DECEMBER De sombere vooruitzichten voor de Nederlandse economie maken de urgentie om de economie tijdens de verkiezingen en in een nieuw regeerakkoord op nummer 1 te zetten nog eens extra duidelijk. Er is een 'groeiagenda' nodig en de afgesproken loonmatiging moet ook na 2003 doorgaan. Doen we dat niet, dan verdwijnt het uitzicht op de totstandkoming van een moderne, flexibele kenniseconomie in snel tempo achter de horizon. Dat zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een reactie op de vandaag verschenen verkenningen van het CPB.

VNO-NCW wil met een nieuw kabinet zo snel mogelijk een 'groeiagenda' opstellen en uitvoeren, waardoor de groei op termijn op 3% per jaar kan uitkomen. Sleutelwoorden daarbij zijn onderzoek, innovatie, concurrerende belastingen, beter beroepsonderwijs, minder regels en papierwerk voor ondernemers, fileaanpak en bestrijding van criminaliteit.

Volgens VNO-NCW moet de koers die werkgevers en bonden hebben gekozen in het sociaal akkoord voor 2003 (een CAO-loonstijging tussen 0 en maximaal 2,5 procent) scherp worden gevaren. Alleen zo kan het Nederlandse bedrijfsleven zijn concurrentiepositie verbeteren, winsten herstellen en werkgelegenheid behouden. Na 2003 moet een verstandig loonbeleid worden voortgezet. Dit biedt ook uitzicht op herstel van de financiële positie van de overheid. VNO-NCW vindt dat de begroting op middellange termijn tenminste in evenwicht moet zijn.

17 dec 02 17:53