MERCER HUMAN RESOURCE

Wereldwijd onderzoek loonstijging & inflatie 2003

Naar verwachting gaat in 2003 in de meeste landen de loonstijging de inflatie te boven met 1% à 3,5% Nederland matigt lonen als gevolg van hoge inflatie Argentinië heeft met 40% waarschijnlijk de hoogste inflatie, Japan met slechts 0,2% de laagste

Ondanks de voortdurende economische onzekerheid, kunnen werknemers in de meeste landen het komende jaar een loonstijging tegemoet zien van
1% à 3,5% boven de inflatie. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Mercer Human Resource Consulting onder multinationals in 60 landen.

In Nederland zal het verschil tussen de loonstijging en de inflatie slechts 1,2% zijn, op Portugal na het laagste percentage in West-Europa. Hoewel de inflatie zal afnemen, blijft dit cijfer relatief hoog in vergelijking met de ons omringende landen. Loonmatiging voorkomt dat de concurrentiepositie van Nederland afneemt.

In het merendeel van de landen, inclusief Groot-Brittannië en de VS, liggen de loonstijgingen naar verwachting enkele procenten boven het jaarlijkse inflatieniveau. Er is echter een kleine groep landen waar de cijfers veel extremer liggen. Zo zal de loonstijging in Venezuela naar verwachting zo.n 7% onder de inflatie liggen, terwijl de lonen in Bulgarije vermoedelijk stijgen tot bijna 11% boven de inflatie.

'Ondanks een zeker optimisme ten aanzien van het economische herstel, blijven bedrijven voorzichtig bij het vaststellen van hun salarisbudgetten en zijn ze onder de huidige onzekere omstandigheden niet geneigd om hoge stijgingen door te voeren,' aldus Safarina Kardanay, senior onderzoeker bij Mercer Human Resource Consulting.

Het rapport geeft ten aanzien van de verschillende regio.s in de wereld duidelijke verschillen aan in de loon- en inflatietrends.

West-Europa
Binnen deze regio zal de gemiddelde loonstijging naar verwachting het hoogst zijn in Ierland, met 6,4%. In Noorwegen en België kunnen de werknemers eveneens aanzienlijke stijgingen van respectievelijk 4,7% en 4,4% tegemoet zien, terwijl de werknemers in Groot-Brittannië waarschijnlijk een verhoging ontvangen van 3,8%. Naar verwachting zal Zwitserland met 2,7% de laagste loonstijging hebben ondanks een lage inflatie.

Over het algemeen wordt verwacht dat de inflatie in de EU-landen het komende jaar niet al te groot zal zijn (1,5% à 3,8%).

Oost-Europa
In tegenstelling tot West-Europa lopen de loonstijgingen voor 2003 in Oost-Europa waarschijnlijk veel meer uiteen. Hierbij kan er een behoorlijk gat ontstaan tussen de loon- en de inflatiecijfers. Naar verwachting zullen de respectievelijke lonen in Bulgarije en Slowakije stijgen met maar liefst 15,2% en 12,1 %, terwijl de verwachte loonstijging in Slovenië waarschijnlijk maar 2% zal bedragen. In Slovenië, Rusland en de Oekraïne zal de respectievelijke inflatie de loonstijgingen met ongeveer 3,2%, 2,6% en 1% te boven gaan.

Mw. Kardanay zegt hierover: 'De loonstijgingen zullen naar verwachting in een groot deel van Oost-Europa op of onder het inflatieniveau blijven. Dit houdt deels verband met de afwezigheid van CAO's, in tegenstelling tot West-Europa, waar de macht van de vakbonden veel groter is.'

Noord-Amerika
Werkgevers in de VS voorspellen voor het komende jaar een loonstijging van 3,9%, afgezet tegen de Canadese werkgevers die een stijging met 3,3% verwachten. Er wordt hierbij uitgegaan van een inflatie van respectievelijk 2,3% en 2,5%.

Midden- en Zuid-Amerika
De landen in Midden- en Zuid-Amerika krijgen komend jaar over het algemeen te maken met een aanzienlijke loonstijging, alhoewel deze veelal in de pas loopt met het hoge inflatieniveau. De loonstijging in Venezuela zal naar verwachting maar liefst 15,4% bedragen, die in Honduras 13,5% en die in Costa Rica 12%. De respectievelijke inflatie zal in deze landen echter liggen op 22,5%, 12% en 11,8%. In Peru zal de loonstijging waarschijnlijk het laagst uitvallen, met slechts 4%.

Azië
De voorspellingen voor 2003 in Azië vormen een weerslag van de verschillende economische omstandigheden in de landen in die regio. Indonesië verwacht een loonstijging van 15,4%, afgezet tegen een inflatie van 10%; Japan verwacht een loonstijging van 2,7%, tegen een inflatie van 0,2%.

Mw. Kardanay: 'De vooruitzichten voor 2003 zijn over het algemeen positief. Maar bij deze voorspelling wordt wel uitgegaan van een zeker economisch herstel dat op zijn beurt afhankelijk is van stabiele internationale betrekkingen.'


-Einde-

Opmerkingen voor de redactie:

In Mercer's Global Compensation Planning Survey Report (Onderzoeksrapport Wereldwijde Salarisplanning) worden de trends op het gebied van economie, werkgelegenheid en salariëring in 60 landen in kaart gebracht. De gegevens t.a.v. de verwachte looncijfers zijn bijeengebracht op basis van een onderzoek onder multinationale bedrijven, terwijl de inflatiegegevens veelal afkomstig zijn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
De gegevens voor het 2003 Global Compensation Planning Survey Report hebben betrekking op vijf niveaus werknemers: operationeel personeel, kantoorpersoneel, technisch personeel, managers en hoge functionarissen. De hiervoor genoemde cijfers voor loonstijging betreffen een gemiddelde van alle personeelscategorieën.

Afzender van dit persbericht is Mercer Human Resource Consulting Mercer Human Resource Consulting is een mondiaal bedrijf dat werkt aan het optimaliseren van werkgever-werknemersrelaties bij zijn klanten. Mercer is bij veel organisaties in Nederland vooral bekend om zijn advies ten aanzien van pensioenen en employee benefits. Wereldwijd heeft Mercer meer dan 13.000 werknemers in 40 landen in dienst. In Nederland werken ruim 400 mensen (Amstelveen, Rotterdam en Velp). Mercer is onderdeel van de Mercer Consulting Group, een volledige dochteronderneming van Marsh and McLennan Companies, dat aan de beurzen van New York, Chicago, Pacific (San Francisco) en Londen staat genoteerd (tickersymbool: MMC).

Contactpersonen
Roxane de Beaumont, Global Information Services, tel. 020 431 3922, roxane.de.beaumont@mercer.com
Marique Heydeman, Marketing & Communicatie, tel. 020 431 3784, marketing.communicatie@mercer.com

BIJLAGE

Verwachte jaarlijkse basisloonstijgingen en inflatiecijfers 2003

Land Gemiddelde verwachte loonstijging 2003 Verwacht inflatieniveau 2003
Australië 4,0 2,5 Brazilië 5,4 4,0 Canada 3,3 2,5 China 8,6 1,5 Duitsland 3,2 1,6 Frankrijk 3,1 1,7 Groot-Brittannie 3,8 2,3 Hongkong 3,4 0,5 Ierland 6,4 3,8 India 9,0 4,5 Italië 4,0 1,7 Japan 2,7 0,2 Mexico 4,6 3,8 Nederland 4,0 2,8 Rusland 8,4 11,0 Singapore 4,2 1,0 Spanje 4,3 2,8 Verenigde Staten 3,9 2,3

17 dec 02 17:48