Grafinet


PERSBERICHT

Affichemuseum in hoorn gaat begin met 2003 open

Begin mei 2003 zal in Hoorn het nieuwe Affichemuseum worden geopend in de klassieke Waterschapspanden aan de Grote Oost 2-4, pal nabij het Westfries Museum, het Museum van de Twintigste Eeuw en het kunstcentrum De Boterhal. Nederland heeft daarmee dan, evenals Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Polen, Italië en Japan een uitsluitend aan affiches gewijd museum en kenniscentrum.

Het beheer van het museum is in handen van de onafhankelijke Stichting Affichemuseum Nederland (SAN), in 1997 opgericht op initiatief van Piet van Sabben.

Het museum zal zijn culturele en educatieve doelstellingen realiseren met organiseren van exposities (over ontwerpers, thema's, stijlen, perioden, collecties, enz.), het bevorderen van onderzoek, het houden van lezingen, het uitgeven van publicaties, alsmede door de openstelling van een kenniscentrum waarvan onder meer een rijke bibliotheek -waarschijnlijk de grootste gespecialiseerde afficheboekerij van Nederland - deel uitmaakt. Uit de eigen affichecollectie, die in opbouw is, zullen bovendien reizende exposities worden samengesteld voor onderwijsinstellingen en andere belangstellende organisaties en bedrijven.

Het Affichemuseum heeft afspraken over samenwerking gemaakt met tal van belangrijke collectiebeheerders in Nederland, zoals het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Theaterinstituut Nederland, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (I1SG), het Filmmuseum, het Spoorwegmuseum, het Amsterdams en Rotterdams Gemeentearchief, het Velorama, het Steendrukmuseum, enz. Ook zijn er internationaal contacten opgebouwd, onder meer met het Museum fur Gestaltung, Plakkatsammlung Zurich (de grootste collectie van West Europa) en met vele particuliere verzamelaars in binnen- en buitenland.

Voorzitter van het SAN-bestuur is Jacques G. de Jong, affichespecialist en voorheen werkzaam als communicatieadviseur. Een College van Advies, dat hel bestuur terzijde staat, is gevormd door Anthon Beeke en Ben Bos, beiden ontwerper; Prof. Thijs Chanowski, nieuwemediaspecialist; Prof. Dr.Wim Crouwel, ontwerper en voorheen o.a. directeur Museum Boijmans van Beuningen; Huib Ebbinge, artdirector en affichecollectioneur, en Ada Stroeve, voorheen conservator Stedelijk Museum Amsterdam.

De gemeente Hoorn ondersteunt het museum met de beschikbaarstelling van het gebouw.

Meer informatie:
Jacques G. de Jong
Tel. 0529 - 456676
Email jacques.g-dejong@planet.nl